Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Aneks do protokołu

eddi74
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przez trzy miesiące byłem na zwolnieniu lekarskim z powodu wypadku w pracy. NAstępnego dnia po wypadku sporządzono protokół powypadkowy, gdzie zapisano, że doszło do urazu pięty. Jednak po kilku tygodniach badań okazało się, że nastąpił również uraz kręgosłupa (kręgozmyk), który na początku nie był "uwidoczniony". LEczyłem więc i piętę i kręgosłup. Mam na to całą dokumentację medyczną od neurologa, który wyraźnie napisał do ZUS-u, że uraz kręgosłupa jest efektem wypadku. ZUS jednak uznał mi wczoraj tylko uraz pięty, p[onieważ w protokole nie ma mowy o kręgosłupie. Lekarz Orzecznik stwierdzil, że BHP-owiec powinien wnieść rozszerzenie do protokołu z zapisem o kręgosłupie na podstawie dokumentacji lekarskiej, JEdnak dzisiaj w pracy Pani BHP-owiec stwierdziła, że nie ma mowy o żadnym rozszerzeniu czy aneksie do protokołu. Powołała się ogólnie na "prawo polskie", ale nic konkretnego nie odpowiedziała. Teraz mam problem - poważny uraz kręgosłupa i zero odszkodowania z ZUS-u. Czy moja BHP-owiec mogła odmówić mi stworzenia aneksu, skoro uraz wyszedł na jaw jakiś czas po sporządzeniu protokołu? Proszę o odpowiedź, od tego będzie zależało, co dalej mam z tym fantem robić. Mam przecież nieiwiele czasu na odwołanie do ZUS. Dziękuję bardzo, pozdrwaaim

Zgłos ponownie to samo zarzenie z zaznaczeniem że tym razem chodzi o uraz kręgosłupa utajony - powinno zrobić się odrębne postepowania z uznaniem. Dopiero wtedy mozliwe jest dalsze procedowanie.

griszo wrote:

Zgłos ponownie to samo zarzenie z zaznaczeniem że tym razem chodzi o uraz kręgosłupa utajony - powinno zrobić się odrębne postepowania z uznaniem. Dopiero wtedy mozliwe jest dalsze procedowanie.

Na jakiej podstawie prawnej opierasz swoją tezę. To dalej jest wszak pierwotny wypadek tylko uraz się " poszeżył "

Moim zdaniem należy zlożyć do ZUS ponowny wniosek o odszkodowanie w związku z pogorszeniem stanu zdrowia, ponieważ problemy z kręgosłupem pojawiły się po kilku tygodniach.

W takim przypadku do ZUS składa się takie same dokumenty jak przy wniosku o odszkodowanie z tym, że w zaświadczeniu o stanie zdrowia N9 lekarz musi wyraźnie zaznaczyć, że to pogorszenie stanu zdrowia jest następstwem wypadku, czyli że ujawnienie się urazu kręgosłupa ma zwizek z wcześniejszym wypadkiem.

podst. Dz.U.09.167.1322 art 12.

USTAWAz dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych