bidulka Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Proszę o pomoc jestem po wypadku w pracy -wypadek uznany- straciłam prace , jestem na rencie, PZU z mojego grupowego praconiczego ubezpieczenia wypłaciło mi za 30% uszczerbku ale chce dochodzić odszkodowania/zadośćuczynienia od pracodawcy. I moje pytanie: czy piszę pismo przedprocesowe do pracodawcy o wypłacenie wyliczonej kwoty odszkodowania i zadośćuczynienia czy piszę do Sądu pozew z wyszczególnioną kwota do zapłaty przez pracodawcę . Jak powinnam postąpić. Błagam pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Ponownie proszę o pomoc , co powinnam zrobić czy wysłać pismo do pracodawcy o wypłacenie no i właśnie czego : odszkodowania czy zadośćuczynienia ? Jestem po 2 operacjach kręgosłupa czeka mnie operacja barku i tak jak pisałam wcześniej mam przez PZU ( z grupówki ) uznany 30% uszczerbek. Czy koszty leczenia jakie poniosłam - udokumentowane tylko częściowo- oraz obliczone straty w dochodach zaliczają się jako odszkodowanie czy zadośćuczynienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Przed wytoczeniem powództwa ustal czy pracodawca miał ubezpieczenie OC i jeśli tak to tam zgłoś szkodę. Masz prawo do:- zadośćuczynienia- odszkodowania (tutaj koszty leczenia, opieki, rehabilitacji)- odszkodowanie z tytułu uszczerbku w dochodzie- rentę wyrównawczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Pracodawcą jest ZUS więc ma na pewno OC. Czy w związku z tym piszę do pracodawcy o wypłatę odszkodowania- wyliczyłam straty w dochodzie i koszty leczenia i chce wystapic o zadośćuczynienie. Czy o to wystapić w tym jednym piśmie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Guest Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 bezpłatna pomoc prawna-500135084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 bidulka wrote: Pracodawcą jest ZUS więc ma na pewno OC. Czy w związku z tym piszę do pracodawcy o wypłatę odszkodowania- wyliczyłam straty w dochodzie i koszty leczenia i chce wystapic o zadośćuczynienie. Czy o to wystapić w tym jednym piśmie ? Tak- występuje się w jednym piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi