Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie -zadośćuczynienie od z-du pracy po wypadku

bidulka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc jestem po wypadku w pracy -wypadek uznany- straciłam prace , jestem na rencie, PZU z mojego grupowego praconiczego ubezpieczenia wypłaciło mi za 30% uszczerbku ale chce dochodzić odszkodowania/zadośćuczynienia od pracodawcy. I moje pytanie: czy piszę pismo przedprocesowe do pracodawcy o wypłacenie wyliczonej kwoty odszkodowania i zadośćuczynienia czy piszę do Sądu pozew z wyszczególnioną kwota do zapłaty przez pracodawcę . Jak powinnam postąpić. Błagam pomóżcie

• 5 tygodni później...
Ponownie proszę o pomoc , co powinnam zrobić czy wysłać pismo do pracodawcy o wypłacenie no i właśnie czego : odszkodowania czy zadośćuczynienia ? Jestem po 2 operacjach kręgosłupa czeka mnie operacja barku i tak jak pisałam wcześniej mam przez PZU ( z grupówki ) uznany 30% uszczerbek. Czy koszty leczenia jakie poniosłam - udokumentowane tylko częściowo- oraz obliczone straty w dochodach zaliczają się jako odszkodowanie czy zadośćuczynienie

Przed wytoczeniem powództwa ustal czy pracodawca miał ubezpieczenie OC i jeśli tak to tam zgłoś szkodę.

Masz prawo do:

- zadośćuczynienia

- odszkodowania (tutaj koszty leczenia, opieki, rehabilitacji)

- odszkodowanie z tytułu uszczerbku w dochodzie

- rentę wyrównawczą

Pracodawcą jest ZUS więc ma na pewno OC. Czy w związku z tym piszę do pracodawcy o wypłatę odszkodowania- wyliczyłam straty w dochodzie i koszty leczenia i chce wystapic o zadośćuczynienie. Czy o to wystapić w tym jednym piśmie ?

• 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...

bidulka wrote:

Pracodawcą jest ZUS więc ma na pewno OC. Czy w związku z tym piszę do pracodawcy o wypłatę odszkodowania- wyliczyłam straty w dochodzie i koszty leczenia i chce wystapic o zadośćuczynienie. Czy o to wystapić w tym jednym piśmie ?

Tak- występuje się w jednym piśmie.