Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Praca zgłoszenie do ZUS

danuta715
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam niebardzo wiem co mam zrobic miałem wypadek w pracy leczenie tra 50 dni i niewiem czy to bedzie koniec w sprawie odszkodowania jetem ubespieczony w zus no i szef dał mi jakies kwity z ptu bo to jest dodatkowe ubespieczenie nw i niewiem czy moge sie ubiegac z zusu i tego prywatnego czy tylko z jednego i jak to załatwic z góry dziekuje

Osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę podlega obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu. Dzięki takiemu ubezpieczeniu pracownik może otrzymać różne świadczenia. Jednym z nich jest jednorazowe odszkodowanie . Zostało ono przewidziane dla ubezpieczonego, który w wyniku wypadku przy pracy doznał uszczerbku na zdrowiu.

Postępowanie o ustalenie uszczerbku na zdrowiu następuje m.in. na wniosek ubezpieczonego.

Wniosek o jednorazowe odszkodowanie z racji wypadku przy pracy składany jest u płatnika składek, który zobowiązany jest skompletować dokumentację niezbędną do ustalenia uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego. Podstawą jest tu prawidłowo sporządzony protokół powypadkowy. Natomiast jeśli zdarzenie zostało uznane za wypadek przy pracy w drodze postępowania sądowego, dokumentem jest prawomocny wyrok sądu pracy.

Następnie wniosek wraz z niezbędną dokumentacją winien być przekazany właściwej jednostce organizacyjnej ZUS, w celu skierowania poszkodowanego na badanie.

Ocenę stopnia uszczerbku na zdrowiu dokonuje się po zakończeniu leczenia i rehabilitacji.

Podstawę do przyznania jednorazowego odszkodowania przewidzianego w ustawie wypadkowej stanowi protokół powypadkowy oraz uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.

Nie zawsze jednak poszkodowanemu będzie przysługiwało odszkodowanie z ZUS.Przyznanie jak i odmowa przyznania jednorazowego odszkodowania oraz ustalenie jego wysokości następuje w drodze decyzji ZUS (art. 15 ust. 1 ustawy wypadkowej). Od decyzji zaś, zgodnie z pouczeniem w niej zawartym, przysługują ubezpieczonemu określone środki odwoławcze.

pozdrawiam:)