Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

stłuczka HDI ,brak policji, odrzucenie wniosku , ręce opadają :(

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, dnia 3go lipca miałem kolizje drogową, przy manewrze skrętu w lewo ( dwa pasy do skrętu w lewo były ) , j, kierowca hondy (sprawca, przyznał sie do winy ) jadący pasem wewnętrznym drogi przekroczył linie przerywaną dzielącą pasy i wjechał mi w prawym przodem swego auta w moje lewe tylne drzwi i nadkole ( ja jechałem pasem zewnętrznym). Panowały trudne warunki pogodowe, mgła i deszcz , jak twierdzi kierowca hondy miał zaparowane szyby i ograniczona widocznosc. SPRAWCA POSIADA UBEZPIECZENIE W HDI ASEKURACJA. Dnia 5go lipca zglosilem szkode na infolinie jak i w oddziale hdi w bialymstoku. Mocno sie zdziwilem gdy 9go sierpnia otrzymalem odmowe wyplaty odszkodowania (na pismie odmowy widniala data 4.0.80211, a na kopercie na stemplu pocztowym 8.08.2011, ale z tego co sie orientowalem to jest zgodne z przepisami.

oto powód odmowy:

" w wyniku przeprowadzonych czynności likwidacyjnych oraz analizy technicznej uszkodzeń pojazdu zgłoszonego w kolizji ustalono , że uszkodzenia samochodu nie powstały w okolicznościach podanych w zgłoszeniu szkody o czym świadczy lokalizacja i zakres uszkodzeń pojazdu"

normalnie rece opadaja, moim zdaniem taki tekst moga nasmarowac każdemu kto na miejsce kolizji nie wezwie policji, szok !!

dodam że na oświadczeniu , wlasnoręcznym pismem i podpisem, sprawca przyznał się w obecności eksperta technicznego z hdi do spowodowania szkody, co mam robić w takiej sytuacji ??? napewno sie bede odwoływał , tylko jak... ??

z góry serdecznie dziekuje za wszelkie sugestie i porady :)

Mało informacji- czy była na miejscu policja, karetka pogotowia?Jeśli tak nie powinno być problemów z ustaleniem faktów- skoro jest notatka policyjna. Czy sprawca kolizji przyjął nałożony madat karny czy sprawa znajdzie finał w sądzie?Rozumiem, że nie było szkody osobowej tylko rzeczowa?Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) Zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie lub świadczenie z tytułu ubezpieczenia obowiązkowego na podstawie uznania roszczenia uprawnionego z umowy ubezpieczenia w wyniku własnych ustaleń, zawartej z nim ugody lub prawomocnego orzeczenia sądu. Wobec tego jeśli sprawca przyjął nałożony mandat klarny lub jeśli zapadnie prawomocny wyrok skazujący to T.U. nie będzie miało wyjścia i jusi uznać fakty.

Wyrok Trybunału konstytucyjnego OTK-A 2004/5/45

"Przyjęcie mandatu nie jest obowiązkiem sprawcy wykroczenia. Do niego, bowiem należy decyzja o tym czy przyjąć mandat i poddać się nałożonej grzywnie, czy skorzystać z prawa do rozpoznania kwestii odpowiedzialności za wykroczenie na drodze sądowej. Przyjęcie mandatu oznacza przyznanie się sprawcy do winy i prawomocne zakończenie postępowania. Odmowa przyjęcia mandatu jest podstawą do wszczęcia postępowania sądowego, w którym pokrzywdzony uzyskuje szerokie uprawnienia procesowe".

tomekono wrote:

WITAM, padał ostry deszcz, akurat wyjezdzalem z pracy zmęczony po 12h zmianie, kierowca hondy od razu przyznal sie do winy, totez nie wzywalismy policji, spisalismy oswiadczenie na miejscu i tyle,

Zwykle trzeba zawiadamiać policję aby nie było takich właśnie problemów. Można jeszcze zawiadomić policję aby wszczęła określoną porcedurę wyjaśniającą i nałożyła mandat karny. T.U. jednak na podstawie oświadczenia sprawcy powinno uznać szkodę. Zgodnie z art. 298 § 1 i 2 k.k. kto, w celu uzyskania odszkodowania z tytułu umowy ubezpieczenia, powoduje zdarzenie będące podstawą do wypłaty takiego odszkodowania, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5 nie podlega karze, kto przed wszczęciem postępowania karnego dobrowolnie zapobiegł wypłacie odszkodowania. Depanalizacja następuje wówczas jedynie gdyby zgłaszający roszczenie nota bene dobrowolnie zapobiegł wypłacie odszkodowania. Wobec tego T.U. powinno uznać roszczenie, gdyż takie roszczenie byłoby wówczas penalizowane art. 298 k.k.. Penalizacji podlega również samo usiłowanie dokonania czynu zabronionego- art. 13 k.k..

Uhuhu! Podsumowując: uznają Ciebie za krętacza i wmawiają Tobie, że to jest "wałek". Jedynie dwa wyjścia widzę z tej sytuacji i prawdopodobnie każda skończy się sądem:

1) Od razu skierować sprawę do sądu i nich biegły zacznie działać;

2) Powołać swojego rzeczoznawcę (opcja droższa) i wtedy z opinią skierować sprawę do sądu.

http://www.rzeczoznawca-blog.olsztyn.pl/?p=135

• 2 tygodnie później...
witam, poprosilem o przeslanie akt szkody z Radomia do BIalegostoku, bo niby na miejscu ich nie maja , co mnie bardzo zdziwiłooo nawiasem mówiąc, 13 dni maja niby na odpowiedz mi w tym temecie i przeslanie mi akt szkody, co lepsze moga mi ich nie wyslac jesli ten co mi wjechał w alfe czyli sprawca nie zgodzi sie na przetwarzanie jego danych,paranoja no,

• 2 tygodnie później...
witam, dzis dostalem kserokopie akt, w sumie nic mnie nie zdziwilo w nich, wszystko sie zgadzalo oprócz tego że w swoim oswiadczeniu na drukach hdi, sprawca inaczej narysował szkic, wg. niego ja wjezdzalem na łuk ( jakbym jechał z prawej ) a on wjechal na mój pas, SYTUACJA TAKA WOGLE NIE MIALA MIEJSCA< na pierwszym oswiadczeniu spisanego na miejscu wypadku sprawca miał czas , na miejscu kolizji podpisal oswiadczenie , w którym widac na szkicach ze oboje wchodzimy w ten sam łuk w lewo, z tym ze ja nieco wcezsniej :).... dzwonilem do niego , twierdzi ze on tak to widzial ze swojego punktu widzienia, normalnie w ryj mu dac, co mam robic?

O co chodzi jak wjechał na twój pas to jego wina. Wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty ajak nie to 30 dni do sądu. A w ogóle to pozwać sprawcę do sądu personalnie. Niech sobie przypozywa TU. To twoje prawo.