spalona stodoła

Założył destynation87, 23 kwietnia 2011 · 434 wyświetlenia

destynation87
Witam mam takie pytanie dotyczące gospodarstwa domowego na wsi. Mianowicie wczoraj splunęła nam stodoła doszczętnie, pozostały tylko murowane ściany (nie wiadomo czy nie trzeba będzie ich rozebrać) i zgliszcza. Stodoła była ubezpieczona i raczej nie będzie problemu z uzyskaniem odszkodowania choć wiadomo jakie są nasze firmy ubezpieczeniowe. Ale czy ubezpieczenie stodoły, pokrzywa także sprzęt, który się w niej znajdował?? ponieważ splunęła przyczepa, siewnik , 4 tony zboża oraz słoma której było w brut (niczego nie dało się uratować). czy ubezpieczyciel powinien nam za to także zwrócić ??
ktosiek

Destynation87, to czy w razie pożaru, ochroną ubezpieczeniową objęta jest sama konstrukcja budynku czy także znajdujące się wewnątrz wyposażenie określają ogólne warunki ubezpieczenia (OWU) – dokument, który powinien być dołączony do Twojej polisy, definiujący zakres jej działania.

Znajdziesz tam informacje, o tym przy jakich zdarzeniach przysługuje Ci możliwość ubiegania się o odszkodowanie (nie zawsze musi to być polisa chroniąca na wypadek pożaru) oraz jakie elementy podlegają ubezpieczeniu (stałe – czyli konstrukcja budynku, stałe + ruchome – czyli np. narzędzia i pojazdy wewnątrz budynku; etc.).

Guest
destynation87.Myślę,że miałeś zawarte tzw.ubezpieczenie rolne.Z doświadczenia wiem,że rolnicy najczęściej płacą to co jest obowiązkowe czyli ubezpieczenie budynków od ognia.Firma PZU przysyła do domu druki do opłacenia i tam jest możliwość ubezpieczenia mienia chyba do 10000.Jeśli to zapłaciłeś to być może coś dostaniesz ale max.do kwoty ubezpieczenia mienia.Musisz sprawdzić polisę,co masz zapłacone.Pozdrawiam.