Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja z obcokrajowcem, który zbiegł z miejsca zdarzenia!

krzysiekh
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

do tej pory nie mogę uwierzyć w to co mnie spotkało. Ponad miesiąc temu jadąc ze sklepu w Warszawie miałem kolizję. Na skrzyżowaniu dróg równorzędnych nieznany sprawca nie ustąpił mi pierwszeństwa przejazdu i doszło do zderzenia. W chwili gdy ja sprawdzałem czy nic się nie stało mojej 3letniej córce oraz gdy usuwałem mój pojazd ze środka skrzyżowania (ok. 1 min w sumie) sprawca wysiadł i zbiegł. Nie pozostawił żadnych dokumentów. Są świadkowie zdarzenia (3-4 osoby) no i pozostawiony samochód sprawcy. Na miejscu zdarzenia była policja i przesłuchiwała świadków oraz sporządziła protokół. Najpierw okazało się, że pojazd sprawcy nie miał ważnego OC, co w połączeniu z brakiem AC u mnie oraz z tym, że nic mi się nie stało (z czego się cieszyłem ale coś mam wrażenie, że niepotrzebnie) spowodowało, że musiałem czekać aż policja znajdzie sprawcę gdyż UFG nie wypłaca odszkodowań jeśli nie ma sprawcy chyba że są ranni. Dzisiaj dowiedziałem się od policji, że właściciel jest obywatelem Czech i oni będą umarzać sprawę gdyż nie współpracują z organami ścigania z innych państw w tak drobnych sprawach. Podsumowując: sprawca pozostanie nieznany - policja go nie będzie szukać a UFG się na mnie wypnie. Rzeczoznawca orzekł szkodę całkowitą (ok 12tys). Nie mam takiej gotówki a poza tym czy Państwo mnie nie ochroni w tej sytuacji i czy naprawdę będę musiał sam ponosić koszty? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Krzysiek

Ok. Mogę się tego domagać ale boję się, że to potrwa kilka lat w tej sytuacji. Powiedziano mi że samochód został sprzedany obywatelowi Czech kilka miesięcy przed kolizją i policja dotarła do umowy kupna sprzedaży, która ich zdaniem jest 100% prawdziwa. On nie przerejestrował samochodu ani go nie ubezpieczył - co dziwne wypowiedział poprzednią umowę ubezpieczenia OC bo nie robi tego przecież sprzedający a kupujący jeśli mu ta umowa nie pasuje. Trochę mi ten "obywatel Czech" w ogóle śmierdzi no ale skoro policja tak twierdzi... Zastanawiam się czy nie ma z tej sytuacji innego wyjścia niż domaganie się od Policji poszukiwania i czekanie. UFG wypłaca odszkodowania jeśli sprawcą kolizji jest obcokrajowiec. Problem mój polega jednak na tym, że ten Czech jest na razie jedynie ustalony jako właściciel pojazdu a na tej podstawie nie można go uznać za sprawcę.. Czy tylko czekanie aż policja go znajdzie mnie ratuje?

Odpowiedzialny z tytułu OC jest właściciel pojazdu - jak ma polisę OC to płaci TU, a jak nie - to on sam. Jeżeli ma polisę - to kierujemy sprawę do ubezpieczyciela sprawcy lub jego przedstawiciela w Polsce.Jeżeli jest zidentyfikowany i nie ma polisy to należy zgłosić się do UFG. UFG wypłaca i kieruje regres. A policja i tak ma obowiązek ustalić kto kierował.

Tak naprawdę to jest pewne dla obywateli Polski. Natomiast dla obywateli innych krajów - w Polsce są Towarzystwa Ubezpieczeniowe obsługujące dane Towarzystwo, w któym on ma ubezpieczenia. Zadzwoń do UFG i upewnij się jak jest i dowiedz się jakie to polskie Towarzystwo.

Quote:
Wypadek drogowy spowodowany został przez nieubezpieczonego obcokrajowca. Jeżeli zostałeś w nim poszkodowany – należy Ci się odszkodowanie z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.
Wszystkie pojazdy poruszające się po polskich drogach – również te zarejestrowane za granicą – muszą posiadać odpowiednie ubezpieczenie OC:
- w przypadku pojazdów zarejestrowanych na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego – EOG (kraje Unii Europejskiej oraz Islandii i Lichtenstein), a także Szwajcarii, Andory i Chorwacji – nie jest wymagane dodatkowe potwierdzenie faktu zawarcia umowy ubezpieczenia OC. Przyjmuje się, że jeżeli pojazd ma tablice rejestracyjne – to jest ubezpieczony
hestiaolsztyn.pl holms.eu