Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Uszkodzenie zaparkowanego pojazdu, przez element budynku.

Rekomendowane odpowiedzi

WItam. Mój problem polega na tym iż na moje zaparkowane auto spadła szybka (okolo 30x20cm) z okna budynku (centrum handlowe). Po stwierdzeniu uszkodzen (tj. 4cm rysa do gołej blachy na tylnej klapie i dziura 0.5x0.5cm w zderzaku) udałem się do biura gdzie byl tylko konserwator (kierownik/zarządca obiektu ma być jutro), obejżeliśmy razem całą sytuacje i przyznał mi racje. Mimo to wezwałem policjie, funkcjonariusze spisali notatke, ja porobiłem miedzyczsie zdjęcia. Jutro udam sie na rozmowe z zarządcą obiektu. Czego mogę się domagać? tj. nr. ich polisy i kontaktu do ubezpieczyciela ? Czy czegoś jeszcze ? Proszę o wmiare szybką pomoc, gdyż pierwszy raz mam taki problem i nie do końca wiem co robić. Z góry dziekuje.

Pozdrawiam Tomek

Należy wystąpić o numer polisy i nazwę ubezpieczyciela - a najlepiej kserokopię tej polisy. Dobrze by było jakby zarządca napisał też notatkę od siebie na temat przedmiotowego zdarzenia. Z takimi dokumentami dzwonisz na infolinię Ubezpieczyciela i po kilku dniach (średnio 2-7) przyjeżdża rzeczoznawca - oczywiście wszystko zależy jaki to ubezpieczyciel.

http://www.rzeczoznawca-blog.olsztyn.pl/

1) Tak- oprócz tego należy udokumentować szkodę- wykonać niezbędnę zdjęcia uszkodzonego pojazdu oraz okna z którego wypadła szyba (stan okna), zadbać o świadków zdarzenia. Im więcej dowodów tym lepiej. Oświadczenie zarządcy budynku jak najbardziej również mile widziane.

Dziekuje za odpowiedzi. Jeszcze mam wątpliwości co do samej likwidacji szkody (jak ubezpieczyciel uzna zgłoszenie) teoretycznie uszkodzenia są niewielkie, ale auto jest koloru srebrny metalik. W tym przypaku trzeba pomalować całe elementy i wycieniować elementy przylegające, czyli w efekcie końcowym dość droga impreza. Najkorzystniej chyba bedzie wybrać naprawe bezgotówkową w ASO ?? Jak sądzicie?

Odnośnie cieniowania i lakierowania całych elementów.

Jeżeli lakier jest uszkodzony do podkładu to powinien być lakierowany cały element.

Cieniowanie przysługuje tylko wtedy gdy jest to lakier typu metalik lub perła. Zgodnie ze wszystkimi instrukcjami jakie tylko wyszły to cieniowanie elementu przysługuje tylko wtedy gdy element boczny jest wymieniany - wtedy się cieniuje sąsiednie elementy boczne. Przy naprawie - cieniowanie nie przysługuje.

Wyjątki: wiele ASO próbuje przełamać ten trend i zgłasza konieczność cieniowania elementów bocznych przy naprawie elementu bocznego. Jednak tylko w przypadku kiedy uszkodzenie powstało na samej krawędzi i lakiernik nie ma możliwości wykonania przejścia na tym samym elemencie.

Ok, z tym lakierowanie to zobaczymy co w ASO powiedzą. Oświadcznie zostąło napisane przezmnie a administrator i konserwator (jako świadek) potwierdzili treść zawartą w oświadczeniu. Niestety właścicielem budynku jest Urząd Miejski w Gdańsku i tam muszę udać się z roszczniem. Tylko niewiem do kogo się zgłość w jakim dziale interweniować?

Poczekaj, poczekaj... Ja bym nie uderzał najpierw do właściciela budynku, ale do zarządcy nieruchomości. Bym poprosił o polisę administratora, a nie o polisę właściciela budynku. według mnie to administrator jest odpowiedzialny za remonty i stan budynku.

ok sprawa przyjeta w PZU. Numer ubezpieczenia uzyskalem od zarzadcy budynku, który przypomniał sobie że go posiada zapewne po tym jak zadzwonili do niego z UM i wytlumaczyli co i jak. Jutro jade do ASO (współpracujące z PZU) na ogledziny i wyznaczenie daty naprawy.