podatek czy prowizja?

Założył kkk1587, 31 sierpnia 2011 · 377 wyświetleń

kkk1587
czy od uzyskanego odszkodowania zabierany jest tez podatek 23%???czy tylko ustalona wcześniej prowizja dla firmy ktora prowadzi moja sprawę???
andrzejgryczka
W chwili obecnej tj. od 1.01.2011 r. po zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych podatek VAT jest pobierany od czynności pośrednictwa w uzyskaniu odszkodowania. Wcześniej była możliwość zwolnienia od takiego podatku.
kkk1587
czyli bede musial oddac prowizje firmie tak jak bylo ustalone i jeszcze podatek vat?
andrzejgryczka

A jak Ma Pan w umowie??

Czy jest zapis:

1. prowizja xxx + VAT

2. prowizja xxx brutto ???

kkk1587
prowizja +vat
kkk1587
chodzi mi dokładnie czy od należnej kwoty zostanie pobrana prowizja i od pozostałej kwoty dopiero podatek vat czy lacznie prowizja z podatkiem vatem razem????
andrzejgryczka

Zasada jest prowizja i podatek łącznie tj.

10.000 zł. odszkodowania x 15 % prowizji netto = 1.500,00 zł. x 23 % VAT= 1.845,00 zł. dla pełnomocnika

szkoda

kkk1587 napisał(a):

chodzi mi dokładnie czy od należnej kwoty zostanie pobrana prowizja i od pozostałej kwoty dopiero podatek vat czy lacznie prowizja z podatkiem vatem razem????

Nie ma nigdy tak aby od należnej kwoty pobierać prowizję i od pozostałej kwoty podatek VAT. Nie nazywałoby się to wówczas podatkiem VAT.

jatom
Porównałem "cenniki" a raczej oferty różnych firm...średnio wychodzi 20% + 23vat...czy nie jest to kwota wygórowana za czynności przed sądowe?Zaznaczam że jest to pytanie.Wiele osób twierdzi że jest to prowizja wygórowana...szukam opinii ponieważ spotykam się z przykrym i chłodnym przyjęciem - gdy osoba reprezentująca firmę usłyszy że jakaś część została wypłacona przez PZU to już ich zapał ostyga...nie twierdzę że tak zachowują się wszyscy ale znaczna część...
szkoda
Trudno mówić o tym, czy cena jest wygórowna czy też nie- cenę kreuje rynek. Jak wiadomo w kraju narzeka się, że na wysokie ceny produktów zużywanych w życiu codziennym. Nie można wobec tego dokonywać obiektywnej oceny danej usługi.