Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

potrącenie dziecka przez samochód na drodze osiedlowej

maka08
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

moje dziecko 8 letnie bawiło się na placu pod blokiem, w pewnym momencie podbiegł kolega i popchnął moją córcie tak że wpadła wprost pod samochód, który przejechał jej po stopie i ma złamaną 6 kość śródstopia lewej nogi. ja byłam w domu i przybiegły po mnie dzieci. jak zeszłam na dół koleżanka niosła moje dziecko. wsadziłam je do auta i pojechałam do szpitala na pogotowie. po powrocie dopiero zawiadomiłam policje która przyjechała i przyjeła zeznania. sprawa sie toczy. podobno przeciwko chłopcu który popchnął moje dziecko. jak kolezanka podniosła moje dziecko z drogi to kierowca opdjechał z miejsca wypadku.

mam pytanie :

1. mam sie starac o odszkodowanie ale od kogo? od kierowcy? od rodziców dziecka które popchnęło moją córke pod samochód?

2. jaka jest kolejność załatwiania wszystkiego? mam czekac co policja zrobi?

3. o jaką kwotę odszkodowania sie starac ?

prosze o pokierowanie mnie.. co mam teraz robić? czekac na rozprawe w sądzie?

Dziecko do 13 roku zycia zawsze jest poszkodowanym. Należy starać się o odszkodwanie z polisy OC sprawcy- kierowcy, w przypadku jego ucieczki z miejsca wypadku, z funduszu gwarancyjnego. Okres przedawnienia 20 lat. pozdrawiam Staszek

Jak wyżej - zbieraj wszystkie możliwe dokumenty i dowody potwierdzające poniesione koszty. Jeśli sama straciłaś możliwość pracy (zwolnienie etc) to także warto miec dokument na to.

Ile lat miał ten "kolega" że to w związku z nim toczy sie postępowanie?

Powinien płacic kierowca jeśli chłopak był poniżej 13 roku - każdy keirowca prowadzi auto na zasadzie RYZYKA.

Ubezpieczalnia powinna to uwzględnić (OC sprawcy - kierowcy)

Sprawa jest bardzo ciekawa i trochę skomplikowana.

Zgodzić się należy z ava80, że szkoda likwidowana jest na zasadzie ryzyka tj. na kierującym ciąży domniemanie odpowiedzialności. Może on uwolnić się od odpowiedzialności w 3 przypadkach:

- siły wyższej - brak w tej sprawie

- wyłącznej winy Poszkodowanego - brak ze względu na wiek dziecka

- wyłącznej winy osoby trzeciej za którą kierowca nie ponosi odpowiedzialności - w tym przypadku kolega który Pani dziecko popchnął jest taką osobą trzecią.

Trzeba byłoby ustalić jak przed wypadkiem zachowywał się kierowca tj. czy jechał przepisowo, czy w ogóle mógł poruszać się samochodem w miejscu zdarzenia, a jaką jechał prędkością itp.

Ubezpieczyciel może kombinować. Rodzice dziecka które popchnęło Pani dziecko odpowiadają na 100 %.

W przypadku pytań proszę o kontakt.