maka08 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 moje dziecko 8 letnie bawiło się na placu pod blokiem, w pewnym momencie podbiegł kolega i popchnął moją córcie tak że wpadła wprost pod samochód, który przejechał jej po stopie i ma złamaną 6 kość śródstopia lewej nogi. ja byłam w domu i przybiegły po mnie dzieci. jak zeszłam na dół koleżanka niosła moje dziecko. wsadziłam je do auta i pojechałam do szpitala na pogotowie. po powrocie dopiero zawiadomiłam policje która przyjechała i przyjeła zeznania. sprawa sie toczy. podobno przeciwko chłopcu który popchnął moje dziecko. jak kolezanka podniosła moje dziecko z drogi to kierowca opdjechał z miejsca wypadku.mam pytanie :1. mam sie starac o odszkodowanie ale od kogo? od kierowcy? od rodziców dziecka które popchnęło moją córke pod samochód?2. jaka jest kolejność załatwiania wszystkiego? mam czekac co policja zrobi?3. o jaką kwotę odszkodowania sie starac ?prosze o pokierowanie mnie.. co mam teraz robić? czekac na rozprawe w sądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesdor Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Dziecko do 13 roku zycia zawsze jest poszkodowanym. Należy starać się o odszkodwanie z polisy OC sprawcy- kierowcy, w przypadku jego ucieczki z miejsca wypadku, z funduszu gwarancyjnego. Okres przedawnienia 20 lat. pozdrawiam Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesdor Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 ps. proszę zbierać faktury za leki, leczenie i itp mogą się przydać. w razie potrzeby , więcej informacji na email . pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Jak wyżej - zbieraj wszystkie możliwe dokumenty i dowody potwierdzające poniesione koszty. Jeśli sama straciłaś możliwość pracy (zwolnienie etc) to także warto miec dokument na to.Ile lat miał ten "kolega" że to w związku z nim toczy sie postępowanie? Powinien płacic kierowca jeśli chłopak był poniżej 13 roku - każdy keirowca prowadzi auto na zasadzie RYZYKA.Ubezpieczalnia powinna to uwzględnić (OC sprawcy - kierowcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Sprawa jest bardzo ciekawa i trochę skomplikowana. Zgodzić się należy z ava80, że szkoda likwidowana jest na zasadzie ryzyka tj. na kierującym ciąży domniemanie odpowiedzialności. Może on uwolnić się od odpowiedzialności w 3 przypadkach:- siły wyższej - brak w tej sprawie- wyłącznej winy Poszkodowanego - brak ze względu na wiek dziecka- wyłącznej winy osoby trzeciej za którą kierowca nie ponosi odpowiedzialności - w tym przypadku kolega który Pani dziecko popchnął jest taką osobą trzecią. Trzeba byłoby ustalić jak przed wypadkiem zachowywał się kierowca tj. czy jechał przepisowo, czy w ogóle mógł poruszać się samochodem w miejscu zdarzenia, a jaką jechał prędkością itp. Ubezpieczyciel może kombinować. Rodzice dziecka które popchnęło Pani dziecko odpowiadają na 100 %. W przypadku pytań proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi