pawcioza Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Witam!Moja żona miała wypadek komunikacyjny skutkiem czego dostała rentę I grupę. Z odszkodowania OC sprawcy otrzymała zadośćuczynienie i rentę tzw. wyrównawczą /różnica pobierania renty a wysokość otrzymywanego wynagrodzenia w pracy - wszystko w netto/ i ma jeszcze dostać tzw rentę na dodatkowe potrzeby. I tu jest pytanie - jak to jest opodatkowane? = czy jest czy nie jest?, jedni /US/ mówią że jesli wszystko jest obliczane w netto i netto dostaje - to nieopodatkowane, drudzy dokładnie nie wiedzą - czy 18 procent czy nic. Proszę o pomoc w tej kwestii, firma wydała decyzję bez żadnych paragrafów i sprawa nie jest jeszcze zamknięta - ale chciałbym wiedzieć na czym stoję.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Odszkodowania (renty, zadośćuczynienie, odszkodowanie) jest zwolnione z podatku wynika to z art. 21 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabianopulos Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 skorupka wrote:HejJa ci polecę firmę która załatwi wszystko za ciebie.Sama miałam wypadek i zupełnie nie wiedziałam co robić. Jak się za to zabrać, gdzie pójść i jakie dokumenty są potrzebne.Wtedy pojawił się u mnie przedstawiciel firmy Mk-finanse.Wszystko dokładnie mi wytłumaczył co jest potrzebne do takiego odszkodowania. Wszystko oni za mnie załatwili, sami występowali o potrzebne dokumenty.O kwocie odszkodowania dowiedziałam się w momencie napisania roszczenia czyli po uzyskaniu pełnej dokumentacji.co załatwi - urząd skarbowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now