cisrudlow Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Witam serdecznie,Ostatnio mój samochód został zniszczony przez osoby trzecie (uszkodzenia blacharskie). Sprawa została od razu zgłoszona ubezpieczycielowi (jako naprawa z AC) i na policję, która wykonała oględziny, protokół. W czasie oceny szkód przez rzeczoznawcę (Benefia) wykryto, że były kiedyś w samochodzie robione naprawy blacharskie. Nic o nich nie wiedziałem (samochód kupiłem używany). Mama wykupioną pełną amortyzację części (AC jest w pakiecie dilerskim). Czy ubezpieczyciel ma prawo mi ją obniżyć, tj. zmusić mnie, żebym pokrył część wartości nowych części? Przeglądałem teraz umowę i nie mogę w niej znaleźć żadnej o tym informacji. Napisali tylko, że części nie mogą być droższe niż w autoryzowanym serwisie. Mimo tego rzeczoznawca powiedział mi, że zakład zgodzi się tylko na pokrycie 50% ich wartości. Czy ktoś już spotkał się z takim przypadkiem? Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeeemek Posted September 2, 2010 Share Posted September 2, 2010 Spotkałem się z taki przypadkiem. Była to szkoda z OC na około 15 tyś zł a ubezpieczyciel kazał dopłacić około 300zł bo stwierdzili, że zderzak był kiedyś lekko porysowany. A że po zdarzeniu zderzak nadawał się tylko do wymiany to trzeba było dopłacić bo według nich przed zdarzeniem zderzak ten nie był w 100% sprawny (nowy) i na nowy nie wymienią . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts