WYPADEK DROGOWY Z UDZIAŁEM NIELETNIEGO

Założył ireko1975, 7 września 2010 · 284 wyświetlenia

ireko1975
dn. 23 sierpnia mój 9 letni syn jadąc rowerem w terenie zabudowanym został potrącony przez samochód w wyniku czgo doznał złamania otwartego wieloodłamowego kości piszczelowej nogi oraz licznych obrazeń ciała {miał zszywaną głowę i plecy}. Został przetransportowany śmigłowcem do szpitala, gdzie przebywał 5 dni. Prawdopodobnie syn jest sprawcą wypadku, ale nie ma ukończone 13 lat więc nie można mu przypisać winy. Czy mogę się domaga odszkodowania od ubezpieczyciela OC?
google

Zgodnie z art. 426 kc „małoletni, który nie ukończył lat trzynastu, nie ponosi odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę”. Przepis ten wyłącza odpowiedzialność dzieci, których wiek nie przekroczył lat 13 i uniemożliwia przypisanie dziecku odpowiedzialności.

W związku z powyższym artykułem ważne jest, że dziecko, które było sprawcą wypadku, a nie przekroczyło 13-go roku życia może dochodzić odszkodowania, pomimo, że było jej sprawcą. Ubezpieczyciel czy sąd który rozpatruje sprawę o odszkodowanie może uwzględnić fakt, że to dziecko było sprawcą szkody. W takim przypadku odszkodowanie będzie odpowiednio pomniejszone. Zakres pomniejszenia odszkodowania jest zależny od rozmiaru w jakim dziecko przyczyniło się do powstania szkody.

andrzejgryczka
Jak najbardziej należy się odszkodowanie i zadośćuczynienie. Zostanie ono oczywiście pomniejszone.