Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

w drodze do pracy wyskoczyła mi rzepka w lewym stawie kolanowym

syriusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy mógł by mi ktoś pomuc w pewnej sprawie .....

Mianowicie sprawa wygląda tak iż , 14 maja b/r w drodze do pracy wyskoczyła mi rzepka w lewym stawie kolanowym , nic z tego sobie nie robiłem , wiec dotarlem z bólem do pracy , lecz ból się narastal więc nastepnego dnia pojechalem do szpitala na SOR , tam pan doktor mnie pżyjoł ,wystawił mi opinie że staw kolanowy jest zwichnięty i potrzebny jest zabieg operacyjny

( Artroskopia) , zabieg zostal zaplanowany na 16 czerwca b/r po zabiegu , mój lekarz oznajmił że mam uszkodzone wiązadło ACL mięśnia trójgłowego tylnego , więc kolejna operacja mnie czeka , jestem caly czas na zwolnieniu chorobowym , i mam pytanie czy należy mnie się jednorazowe odszkodowanie z ZUSu ???

Niestety za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu ZUS nie wyplaca odszkodowania.

Jeśli jest uznany wypadek w drodze do pracy lub z pracy do domu świadczenie chorobowe jest płatne 100% podstawy wymiaru.

ach dzięki bardzo , a jak w kodeksie pracy uszkodzenie łękotki jest chorobą zawodową , a moje uszkodzenie jest kwalifikowane

do stałego uszczerbku na zdrowiu , to żadne odszkodowanie mnie się nie należy ?

Z tego co przeprowadzałem rozmowę z moim lekarzem , mój status do pracy w moim zawodzie (kucharz)powrót do pracy raczej jest nierealne.

Przede wszystkim nie w kodeksie pracy, a w wykazie chorób zawodowych który znajduje się w załączniku do rozporządzenia w sprawie chorób zawodowych D.U.09.105.869.

jest tam tak:

19. Przewlekłe choroby układu ruchu wywołane sposobem wykonywania pracy:

3) przewlekłe uszkodzenie łąkotki u osób wykonujących pracę w pozycji klęczącej lub kucznej

Czy praca kucharza odbywa się w pozycji klęczącej lub kucznej?

Poza tym aby można było starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS musi być uznana choroba zawodowa.

Na temat chorób zawodowych, procedury uznawania choroby zawodowej można poczytać:

http://www.ciop.pl/13941.html

http://www.womp.zgora.pl/ch_zaw.htm

Witam bardzo dziekuje za pomoc :) Czyli jednym slowe nic mnie sie nie nalerzy prucz zasiłku chorobowego .

A tak po cześci zapytam jeszcze , co bedzie dalej ze mną jeśli 20 pażdziernika mija mi 6 miesięcy jak jestem na chorobowym a moje leczenie nie zostanie jeszcze zakączone

Możesz starać się o świadczenie rehabilitacyjne. Co najmniej na 6 tygodni przed

zakończeniem pełnego okresu zasiłkowego ( 182 dni) w oddziale ZUS sklada się wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Wniosek składa się na druku ZUS Np7

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435

Są tu informacje na temat świadczenia rehabilitacyjnego

• 1 rok później...
syriusz wrote:
Witam bardzo dziekuje za pomoc :) Czyli jednym slowe nic mnie sie nie nalerzy prucz zasiłku chorobowego .
A tak po cześci zapytam jeszcze , co bedzie dalej ze mną jeśli 20 pażdziernika mija mi 6 miesięcy jak jestem na chorobowym a moje leczenie nie zostanie jeszcze zakączone
Szkodę można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywiddualnych.