syriusz Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Witam czy mógł by mi ktoś pomuc w pewnej sprawie .....Mianowicie sprawa wygląda tak iż , 14 maja b/r w drodze do pracy wyskoczyła mi rzepka w lewym stawie kolanowym , nic z tego sobie nie robiłem , wiec dotarlem z bólem do pracy , lecz ból się narastal więc nastepnego dnia pojechalem do szpitala na SOR , tam pan doktor mnie pżyjoł ,wystawił mi opinie że staw kolanowy jest zwichnięty i potrzebny jest zabieg operacyjny( Artroskopia) , zabieg zostal zaplanowany na 16 czerwca b/r po zabiegu , mój lekarz oznajmił że mam uszkodzone wiązadło ACL mięśnia trójgłowego tylnego , więc kolejna operacja mnie czeka , jestem caly czas na zwolnieniu chorobowym , i mam pytanie czy należy mnie się jednorazowe odszkodowanie z ZUSu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Niestety za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu ZUS nie wyplaca odszkodowania. Jeśli jest uznany wypadek w drodze do pracy lub z pracy do domu świadczenie chorobowe jest płatne 100% podstawy wymiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syriusz Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 ach dzięki bardzo , a jak w kodeksie pracy uszkodzenie łękotki jest chorobą zawodową , a moje uszkodzenie jest kwalifikowanedo stałego uszczerbku na zdrowiu , to żadne odszkodowanie mnie się nie należy ?Z tego co przeprowadzałem rozmowę z moim lekarzem , mój status do pracy w moim zawodzie (kucharz)powrót do pracy raczej jest nierealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Przede wszystkim nie w kodeksie pracy, a w wykazie chorób zawodowych który znajduje się w załączniku do rozporządzenia w sprawie chorób zawodowych D.U.09.105.869.jest tam tak:19. Przewlekłe choroby układu ruchu wywołane sposobem wykonywania pracy:3) przewlekłe uszkodzenie łąkotki u osób wykonujących pracę w pozycji klęczącej lub kucznejCzy praca kucharza odbywa się w pozycji klęczącej lub kucznej? Poza tym aby można było starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS musi być uznana choroba zawodowa. Na temat chorób zawodowych, procedury uznawania choroby zawodowej można poczytać: http://www.ciop.pl/13941.html http://www.womp.zgora.pl/ch_zaw.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syriusz Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Witam bardzo dziekuje za pomoc Czyli jednym slowe nic mnie sie nie nalerzy prucz zasiłku chorobowego .A tak po cześci zapytam jeszcze , co bedzie dalej ze mną jeśli 20 pażdziernika mija mi 6 miesięcy jak jestem na chorobowym a moje leczenie nie zostanie jeszcze zakączone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Możesz starać się o świadczenie rehabilitacyjne. Co najmniej na 6 tygodni przedzakończeniem pełnego okresu zasiłkowego ( 182 dni) w oddziale ZUS sklada się wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Wniosek składa się na druku ZUS Np7 http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435Są tu informacje na temat świadczenia rehabilitacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 syriusz wrote:Witam bardzo dziekuje za pomoc Czyli jednym slowe nic mnie sie nie nalerzy prucz zasiłku chorobowego .A tak po cześci zapytam jeszcze , co bedzie dalej ze mną jeśli 20 pażdziernika mija mi 6 miesięcy jak jestem na chorobowym a moje leczenie nie zostanie jeszcze zakączoneSzkodę można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywiddualnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi