__________pawel Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 mialem wypadek w pracy,wpadlem do wykopu i nie zgłosilem od razu kierownikowi tylko po zakonczeniu leczenia zgłosiłem. czy moge starac sie o odszkodowanie z zus-u i pzu i czy pracodawca moze odmówic mi wydania protokołu powypadkowego???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 __________pawel wrote: czy moge starac sie o odszkodowanie z zus-u Powinien być sporządzona dokumentacja powypadkowa - protokół ustalenia okoliczności wypadku przy pracy zatwierdzony przez pracodawcę, w którym stiwerdzono, że wypadek któremu uległeś jest wypadkiem przy pracy. Jeśli tak jest to możes starać się o odszkodowanie z ZUS. __________pawel wrote: i pzu Tak __________pawel wrote: i czy pracodawca moze odmówic mi wydania protokołu powypadkowego???????????? Nie. Pracownik poszkodowany w wypadku przy pracy musi otrzymać 1 egz. zatwierdzonego protokołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 __________pawel wrote: mialem wypadek w pracy,wpadlem do wykopu i nie zgłosilem od razu kierownikowi tylko po zakonczeniu leczenia zgłosiłem. czy moge starac sie o odszkodowanie z zus-u i pzu i czy pracodawca moze odmówic mi wydania protokołu powypadkowego???????????? Można jeszcze zgłosić wypadek pracodawcy. Pracownik musi otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozew do sądu pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi