Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kregi C1 C2 C6 złamanie

vaderck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam 12 czerwca jadac na motorze mialem wypadek. kierowca auta osobowego przejechal podwojna ciagla linie i zajechal mi droge jakies 15m przedemna. ostro zachamowalem ale motor sie polozyl i sunac po jezdni uderzylem w auto sprawcy. zostalem zabrany przez karetke z miejsca wypadku tomografia i rezonans magnetyczny wykazaly (zlamanie luku kregu C1 obustronne, Zlamanie trzonu kregu C2 otworow wyrostkowych poprzecznych i wyrostka kolczystego.Zlamanie wyrostka stawowego Gornego C6 po prawe stronie,orazy wybite zeby.)KONSULTACJA ORTOPEDYCZNA w Piekarach Ślaskich i takie zalecenia (Ze wzgledu na to ,ze ewentyualne leczenie operacyjne wybagaloby usztywnienia calego kregoslupa szczytowo-obrotowego co daloby w efekcie trwale ograniczenie ruchomosci proponuje zalozenie wyciagu czaszkowego na okres 4 tyg. nastepnie chodzenie w kolnierzu z diademem.po 8 tyg. zdjecie czynnosciowe w razie niestabilnosci kwalifikacja do leczenia operacyjnego) spedzilem 30 dni w szpitalu na wyciagu z klamra Crutchfielda od 16 lipca zyje w kolnierzu ortopedycznym diademem. czekam na tomografie ktora bede mial 17 wrzesnia. od dnia wypadku jestem na Zwolnieniu Lekarskim a zapowiada sie ze leczenie sie szybko nie skonczy. ostatnio przyszlo mi pismo z prokuratury ze przeslali akt oskarzenia z art 177&1kk przeciwko sprawcy do sadu.PZU narazie wyplacilo mi 50% sumy za zniszczony motor i cisza. Prosil bym o porady. co ja ma teraz robic?? o jakie sumy sie starac?? DODAM ZE POSIADAM TYLKO KAT. B PRAWA JAZDY. ale nie przyczynilem sie wogole do wypadku.z gory wam dziekuje za porady

Brak uprawnień i jazda bez tych uprawnień jest czynem karalnym, ale nie może mieć wpływu na zasadność przyznania odszkodowania i zadośćuczynienia. Jeżeli kierował Pan pojazd zgodnie z przepisami ruchu drogowego to ma Pan prawo do odszkodowania. TU sprawcy wypadku może jednak pomniejszyć kwotę z powodu braku uprawnień. Coś więcej można by powiedzieć jedynie po wnikliwym przeanalizowaniu dokumentacji.

Pozdrawiam motocyklistę i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.