vaderck Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 witam 12 czerwca jadac na motorze mialem wypadek. kierowca auta osobowego przejechal podwojna ciagla linie i zajechal mi droge jakies 15m przedemna. ostro zachamowalem ale motor sie polozyl i sunac po jezdni uderzylem w auto sprawcy. zostalem zabrany przez karetke z miejsca wypadku tomografia i rezonans magnetyczny wykazaly (zlamanie luku kregu C1 obustronne, Zlamanie trzonu kregu C2 otworow wyrostkowych poprzecznych i wyrostka kolczystego.Zlamanie wyrostka stawowego Gornego C6 po prawe stronie,orazy wybite zeby.)KONSULTACJA ORTOPEDYCZNA w Piekarach Ślaskich i takie zalecenia (Ze wzgledu na to ,ze ewentyualne leczenie operacyjne wybagaloby usztywnienia calego kregoslupa szczytowo-obrotowego co daloby w efekcie trwale ograniczenie ruchomosci proponuje zalozenie wyciagu czaszkowego na okres 4 tyg. nastepnie chodzenie w kolnierzu z diademem.po 8 tyg. zdjecie czynnosciowe w razie niestabilnosci kwalifikacja do leczenia operacyjnego) spedzilem 30 dni w szpitalu na wyciagu z klamra Crutchfielda od 16 lipca zyje w kolnierzu ortopedycznym diademem. czekam na tomografie ktora bede mial 17 wrzesnia. od dnia wypadku jestem na Zwolnieniu Lekarskim a zapowiada sie ze leczenie sie szybko nie skonczy. ostatnio przyszlo mi pismo z prokuratury ze przeslali akt oskarzenia z art 177&1kk przeciwko sprawcy do sadu.PZU narazie wyplacilo mi 50% sumy za zniszczony motor i cisza. Prosil bym o porady. co ja ma teraz robic?? o jakie sumy sie starac?? DODAM ZE POSIADAM TYLKO KAT. B PRAWA JAZDY. ale nie przyczynilem sie wogole do wypadku.z gory wam dziekuje za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert gg2262432 Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Brak uprawnień i jazda bez tych uprawnień jest czynem karalnym, ale nie może mieć wpływu na zasadność przyznania odszkodowania i zadośćuczynienia. Jeżeli kierował Pan pojazd zgodnie z przepisami ruchu drogowego to ma Pan prawo do odszkodowania. TU sprawcy wypadku może jednak pomniejszyć kwotę z powodu braku uprawnień. Coś więcej można by powiedzieć jedynie po wnikliwym przeanalizowaniu dokumentacji. Pozdrawiam motocyklistę i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi