renault12 Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Hej, tak jak w temacie, mam pytanie ile moga mi przyznac % za zwichniecie stawu lokciowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Łokieć (szacunkowy uszczerbek - zwykle każda ubezpieczalnia ma minimalne różnice)Złamanie obwodowej nasady kości ramiennej, wyrostka łokciowego, głowy kości promieniowej – w zależności od zniekształceń i ograniczenia ruchów:a) niewielkie zmiany P 1 - 5 / L1 - 4b) średnie zmiany 5 - 15 / L5 - 10c) duże zmiany 15 - 30 / L10 - 25 Zesztywnienie stawu łokciowego:a) w zgięciu zbliżonym do kąta prostego i zachowanymi ruchami obrotowymi przedramienia (75° – 110°) P30 / L25b) z brakiem ruchów obrotowych P35 / L30c) w ustawieniu wyprostnym lub zbliżonym (160° – 180°) P50 / L35d) w innych ustawieniach – w zależności od przydatności czynnościowej kończyny P35-45 / L25-40 Przykurcz w stawie łokciowym – w zależności od zakresu zgięcia, wyprostu i stopnia zachowania ruchów obrotowych przedramienia:a) przy możliwości zgięcia ponad kąt prosty P3 - 15 / L2 - 10b) przy niemożliwości zgięcia do kąta prostego P15 - 30 / L10 - 25UWAGA:Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie stawu łokciowego – oceniać wg poz. 118 – 120. Cepowy staw łokciowy – w zależności od stopnia wiotkości i stanu mięśniP 15 - 30 / L 10 - 25 Uszkodzenie stawu łokciowego powikłane przewlekłym stanem zapalnym, przetokami, ciałami obcymi itp. ocenia się wg poz. 118 – 121 zwiększając stopień inwalidztwa oUWAGA:Pełny wyprost stawu łokciowego – 180°, pełne zgięcie stawu łokciowego – 45°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek1661348291 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Witam serdecznie. Podczas pracy przewróciłem się na rozlanej wodzie i zwichnąłem staw łokciowy. Zgłosiłem szkodę do ZUS. Ile % uszczerbku mogę dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Witam serdecznie, jeżeli do urazu doszło w pracy to może Pan starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku przy pracy. Znajdzie tam Pan odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Po zakończeniu leczenia powinien Pan złożyć wniosek do ZUS i dostarczyć komplet dokumentów medycznych oraz druk OL-9. Zostanie Pan wezwany na komisję lekarską, gdzie lekarz orzecznik stwierdzi wysokość uszczerbku na zdrowiu. Lekarz wylicza uszczerbek na zdrowiu na podstawie dokumentów albo dokumentów i naocznego badania poszkodowanego. Uszczerbek zależy od samego urazu, jego miejsca, przebytych zabiegów i rehabilitacji czy też stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Zwyczajowo przy zwichnięciu stawu łokciowego można uzyskać przy niewielkich zmianach 1-5%, przy średnich zmianach 5-15% a przy bardzo dużych zmianach i powikłaniach od 15% do nawet 45% (ale jest to oczywiście skrajny przypadek). Życzę dużo zdrowia i powodzenia. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi