Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kolizja. Wymuszenie pierszenstwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Jechałem pojazdem marki Bmw droga z pierwszenstwem. Byla to ul. Drzymly w Białogardzie. Bedac na wysokosci skrzyzowania z ul. Sadowa zauwazylme ze z drogi podporzadkowanej z ul. Wojska Polskiego rusza pojazd marki Renault Espace. Kierujaca tym pojazdem chciala przejechac przez skrzyzowanie i wjechac na stacje paliw. Niestety mi nie udalo sie wychamowac i doszlo do zderzenia. chce dodac ze jej tor jazdy przebiegal po skosie jezdni. Musze rowniez sie przyznac ze przekroczylem dozwolona predkosc o ok 20km/h. Jednoczenie informuje ze od skrzyzowania z ul Sadowa a Wojska polskiego jest odleglosc ok 20m. Widzac to ze ona wjezdza ja zaczalem chamowac juz od skrzyzowania z ul Sadowa a do zdarzenia doszlo na skrzyzowaniu z ul. Wojska Polskiego. Czyja bedzie wina tego zdarzenia??

oczywicie tego, kto wymusił pierwszeństwo. Ewentualne przyczynienie możnaby dac dopiero po udowodnieniu, że przekroczyłes prędkosć, a jeśli było tak jak piszesz, że tylko 20km/h więcej, to jest to zakres w granicach błędu obliczeniowego, więc nie do udowodnienia

• 6 miesięcy temu...
audaria wrote:
Witam!
Kilka dni temu w czasie pracy byłam sprawcą kolizji drogowej ( uderzyłam w auto, które przede mna nagle zahamowało). Jechałam samochodem służbowym. po zdarzeniu nie odczuwałam żadnego bólu, jednak nastepnego dnia poszłam do ortopedy, gdyż zaczęła bolec mnie szyja. Dostałam leki, niemniej prez weekend ból się nasilił. W poniedziałek po ponownej wizycie lekarskiej poszłam na zwolnienie lekarskie - 4 dni.
Pytanie brzmi: jakie świadczenia przysłyguja mi zarówno od ZUS-u, jaki i od prywatnego ubezpieczyciela z tytułu ubezpieczenia grupowego opłacanego w pracy?Slyzałam o "magicznych" 7 dniach zwolnienia, ale nie wiem, o co dokładnie chodzi.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam