Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek po wypadku

an.nie
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o radę jak zgłosić ponowny wypadek

W sierpniu 2009n roku uległam wypadkowi samochodowemu, w wyniku którego doznałam złamania L1. W grudniu mój kręgosłup został zoperowany i zespolony 6 tytanowymi śrubami. miałam mieć te implanty już do końca życia. Zgłosiłam roszczenie NW z grupowego ubezpieczenia w PZU i otrzymałam 22% uszczerbku.Niestety na skutek zaburzeń powypadkowych moja równowaga bywa chwiejna i w marcu 2010r przewróciłam się. Bóle kręgosłupa bardzo się nasiliły, miałam ograniczoną możliwość chodzenia. Zrobiono kontrolny rezonans i okazało się, że śruby poprzemieszczały się na krawędzie i muszę być natychmiast ponownie operowana. Jestem tuż po operacji usunięcia implantów.

Proszę podpowiedzieć, czy zdarzenie to potraktować jako nowy wypadek, czy też powołać się na wcześniejszy i starać się o większy % uszczerbku na zdrowiu?

I tu niestety zależy jak zostało to opisane przez lekarza.

W notatce i przyjęciu do szpitala musi być napisana przyczyna przyjęcia - nie wiedzać jak ona brzmi ciężko stwierdzić.

Powinno być wspomniane czego to skutek/wynik - na potrzeby ewentualnego odszkodowania.

Aczkolwiek z mojego doświadczenia wynika, że jest to kontynuacja starej sprawy - jest coś takiego jak odpowiedzialność ubezpieczyciela na przyszłość za ewentualne szkody kolejne i powikłania wynikłe z wypadku,ale tu tez nie wiemy na jakim etapie jest likwidacja szkody po wypadku w zeszłym roku.

Na mój nos - tu się kwalifikuje jako dalsze powikłanie, choć nie wiem czy usunięcie śrób zmieni wartość trwałego uszczerbku. to bardziej dodatkowy ból i zwiększa krzywda, ewentualnie kolejne koszty. Tylko lekarz odpowie czy uszczerbek się zwiększył.