Go Pablo Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam Niestety ale miałem wypadek w pracy... i mam złamany duży palec u stopy... tego samego dnia założyli mi gips na stopę... obecnie mija leci 4 tydzień od zdarzenia... opłacam ubezpieczenie grupowe (chyba w PZU)... wypadek był zgłoszony u BHPowca, oraz wraz z przełożonym spisałem przebieg wypadku... do zusu muszę złożyć chyba druk n9 wypisany przez lekarza prowadzącego leczenie... natomiast z pzu chyba muszę iść do kadr bo tam podpisywałem umowę... Ile czasu mam na ubieganie się o odszkodowanie i jakie papiery jeszcze muszę składać oraz gdzie, tak żebym czegoś nie przeoczył. I jeszcze jedno umowa mi się kończy z końcem roku i teraz powinienem mieć już trzecią na czas nieokreślony... jak to się ma do mojego leczenia, jeśli by mi nie przedłużyli umowy a rehabilitacja trwała by jeszcze na początku przyszłego roku?? Mają oni obowiązek przedłużenia tej umowy czy nie muszą?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ula Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Wniosek o jednorazowe odszkodowanie z racji wypadku zobowiązuje płatnika składek do skompletowania całej dokumentacji potrzebnej do ustalenia uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego, spowodowanego wypadkiem przy pracy. Powinien to być protokół powypadkowy (lub karta), zaświadczenie o stanie zdrowia wydane przez lekarza,/N-9/ pod którego opieką znajduje się ubezpieczony;.Procedurę ubiegania się o świadczenie określa rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania (Dz.U. nr 234, poz. 1974). Ubezpieczony powinien złożyć wniosek o to odszkodowanie do płatnika składek. Podstawą jest tu prawidłowo sporządzony protokół powypadkowy.Następnie wniosek wraz z niezbędną dokumentacją winien być przekazany właściwej jednostce organizacyjnej ZUS, w celu skierowania poszkodowanego na badanie. Kiedy zakończy się leczenie i rehabilitacje ubezpieczonego, wniosek wraz z dokumentacją musi być złożony przez płatnika w terenowej jednostce organizacyjnej ZUS, właściwej dla miejsca zamieszkania ubezpieczonego. Od dnia otrzymania wniosku Zakład ma 7 dni na wyznaczenie terminu badania ubezpieczonego przez swego lekarza orzecznika. Natomiast bez pośrednictwa płatnika wszystkie te dokumenty (w tym wniosek) składa w ZUS ubezpieczony będący płatnikiem składek, osoby z nim współpracujące, albo uprawnieni członkowie ich rodzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ula Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje niezależnie od okresu podlegania ubezpieczeniu i przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy w wysokości 100 % wynagrodzenia, j nie dłużej jednak niż przez 182 dni.Odnosząc sie do sytuacji wskazanej w pytaniu - zakładając ,iż pracodawca nie podpisze z Panem dalszej umowy o pracę , a będzie kontynułowane dalsze leczenie, wówczas przysługuje zasiłek chorobowy ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Tak stanowi art. 6 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm.), zwanej dalej ustawą zasiłkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lola Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 10 dni temu w pracy potknęlam sie na schodach upadlam doznając skręcenia lewej kostki,stłuczenia i krwiaka śródstopia.W szpitalu założono mi szynę gipsową unieruchomiając mi tym samym stopę.Dostałam 10 zwolnienia,po badaniu kontrolnym kolejne 6 i nakaz leżenia.Jestem zatrudniona na pół etatu na czas nieokreślony.indywidualnie ubezpieczam sie w PZU.Co mam dalej robić,gdzie się udać i co wypełniać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Zglosic zdarzenie w swoim zakladzie pracy i wnioskowac o uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.To najpierw. Pozniej - jesli wypadek zostanie uznany za wypadke przy pracy i dostaniesz swoj egzemplarz protokolu powypadkowego, w ktorym bedzie takie stwierdzenie - po zakonczonym leczeniu Twoj lekarz wypelni druk N9, ktory dostaniesz w swojej firmie i ten druk + swoj wniosek o wyplate jednorazowego odszkodowania zlozysz w swoim zakladzie pracy. Zaklad pracy dolaczy do tego niezbedna dokumentacje i wysle calosc do ZUS-u. ZUS wezwie Cie do swojego lekarza orzecznika, w celu ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu. W tej chwili za kazdy procent uszczerbku na zdrowiu z tytulu wypadku przy pracy ZUS placi ciut ciut ponad 500 zl.Ale - warunkiem jest uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy i OD TEGO MUSISZ ZACZAC.Jesli chodzi o PZU to rowniez dopiero po zakonczonym leczeniu skladasz w PZU dokumenty dot wyplaty odszkodowania. Ale - szczegolow musisz sie juz dowiedziec u swojego posrednika ubezpieczeniowego, czyli u osoby, ktora Cie ubezpieczala, badz bezposrednio w PZU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi