Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek praca...

Go Pablo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety ale miałem wypadek w pracy... i mam złamany duży palec u stopy... tego samego dnia założyli mi gips na stopę... obecnie mija leci 4 tydzień od zdarzenia... opłacam ubezpieczenie grupowe (chyba w PZU)... wypadek był zgłoszony u BHPowca, oraz wraz z przełożonym spisałem przebieg wypadku... do zusu muszę złożyć chyba druk n9 wypisany przez lekarza prowadzącego leczenie... natomiast z pzu chyba muszę iść do kadr bo tam podpisywałem umowę... Ile czasu mam na ubieganie się o odszkodowanie i jakie papiery jeszcze muszę składać oraz gdzie, tak żebym czegoś nie przeoczył.

I jeszcze jedno umowa mi się kończy z końcem roku i teraz powinienem mieć już trzecią na czas nieokreślony... jak to się ma do mojego leczenia, jeśli by mi nie przedłużyli umowy a rehabilitacja trwała by jeszcze na początku przyszłego roku?? Mają oni obowiązek przedłużenia tej umowy czy nie muszą??

pozdrawiam

Wniosek o jednorazowe odszkodowanie z racji wypadku zobowiązuje płatnika składek do skompletowania całej dokumentacji potrzebnej do ustalenia uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego, spowodowanego wypadkiem przy pracy.

Powinien to być protokół powypadkowy (lub karta), zaświadczenie o stanie zdrowia wydane przez lekarza,/N-9/ pod którego opieką znajduje się ubezpieczony;

.Procedurę ubiegania się o świadczenie określa rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania (Dz.U. nr 234, poz. 1974). Ubezpieczony powinien złożyć wniosek o to odszkodowanie do płatnika składek. Podstawą jest tu prawidłowo sporządzony protokół powypadkowy.

Następnie wniosek wraz z niezbędną dokumentacją winien być przekazany właściwej jednostce organizacyjnej ZUS, w celu skierowania poszkodowanego na badanie.

Kiedy zakończy się leczenie i rehabilitacje ubezpieczonego, wniosek wraz z dokumentacją musi być złożony przez płatnika w terenowej jednostce organizacyjnej ZUS, właściwej dla miejsca zamieszkania ubezpieczonego. Od dnia otrzymania wniosku Zakład ma 7 dni na wyznaczenie terminu badania ubezpieczonego przez swego lekarza orzecznika. Natomiast bez pośrednictwa płatnika wszystkie te dokumenty (w tym wniosek) składa w ZUS ubezpieczony będący płatnikiem składek, osoby z nim współpracujące, albo uprawnieni członkowie ich rodzin.

Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje niezależnie od okresu podlegania ubezpieczeniu i przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy w wysokości 100 % wynagrodzenia, j nie dłużej jednak niż przez 182 dni.

Odnosząc sie do sytuacji wskazanej w pytaniu - zakładając ,iż pracodawca nie podpisze z Panem dalszej umowy o pracę , a będzie kontynułowane dalsze leczenie, wówczas przysługuje zasiłek chorobowy ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Tak stanowi art. 6 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm.), zwanej dalej ustawą zasiłkową.

• 4 miesiące temu...
10 dni temu w pracy potknęlam sie na schodach upadlam doznając skręcenia lewej kostki,stłuczenia i krwiaka śródstopia.W szpitalu założono mi szynę gipsową unieruchomiając mi tym samym stopę.Dostałam 10 zwolnienia,po badaniu kontrolnym kolejne 6 i nakaz leżenia.Jestem zatrudniona na pół etatu na czas nieokreślony.indywidualnie ubezpieczam sie w PZU.Co mam dalej robić,gdzie się udać i co wypełniać ?

Zglosic zdarzenie w swoim zakladzie pracy i wnioskowac o uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.

To najpierw. Pozniej - jesli wypadek zostanie uznany za wypadke przy pracy i dostaniesz swoj egzemplarz protokolu powypadkowego, w ktorym bedzie takie stwierdzenie - po zakonczonym leczeniu Twoj lekarz wypelni druk N9, ktory dostaniesz w swojej firmie i ten druk + swoj wniosek o wyplate jednorazowego odszkodowania zlozysz w swoim zakladzie pracy. Zaklad pracy dolaczy do tego niezbedna dokumentacje i wysle calosc do ZUS-u. ZUS wezwie Cie do swojego lekarza orzecznika, w celu ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu. W tej chwili za kazdy procent uszczerbku na zdrowiu z tytulu wypadku przy pracy ZUS placi ciut ciut ponad 500 zl.

Ale - warunkiem jest uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy i OD TEGO MUSISZ ZACZAC.

Jesli chodzi o PZU to rowniez dopiero po zakonczonym leczeniu skladasz w PZU dokumenty dot wyplaty odszkodowania. Ale - szczegolow musisz sie juz dowiedziec u swojego posrednika ubezpieczeniowego, czyli u osoby, ktora Cie ubezpieczala, badz bezposrednio w PZU.