dorota.sz Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dzień dobry. Mój mąż miał wypadek-jego praca polega na dojeździe wynajętym przez pracodawce transportem do miejsca rozpoczęcia pracy i właśnie w takiej podróży gdy jechał z kierowcą ten nie wyhamował gdy na drogę wszedł jeleń i z dużą prędkością wjechał w drzewo. Mąż jest po operacji kręgosłupa miał wieloodłamowe złamania trzech kręgów z zapadnięciem ich-pęknięty jeszcze jeden krąg, stłuczone żebra,bark,naderwane ucho. Będzie chodził lecz nie wolno mu w chwili obecnej nic dźwigać ,przemęczać się ,pracować -nie wiadomo ile będzie chorował ani czy powróci do zdrowia sprzed wypadku. Wszystko męża boli ,cały czas jest na bardzo silnych lekach przeciwbólowych. Mam nadzieję ,że na tym forum znajdę pomoc a nie jest to kolejne forum z cyklu proszę o kontakt pomożemy odzyskać odszkodowanie. Mam kilka pytań-czy jeśli uznano wypadek za wypadek w pracy to mężowi należy się odszkodowanie z polisy oc kierowcy?-czy odszkodowanie z ZUS nie wyklucza odszkodowania z polisy oc kierowcy firmy przewozowej wynajętej do wożenia pracowników przez zakład pracy męża?-o jaką wysokość zadośćuczynienia można się sądzić przy takich obrażeniach tak mniej więcej ?-czy mąż może chodzić na poczet odszkodowania do lekarzy prywatnie -bo przyjmują bliżej jego miejsca zamieszkania?-jeśli lekarz zlecił mężowi w celu dalszej diagnostyki rezonans magnetyczny barku a na badanie w ramach NFZ trzeba czekać 3 miesiące to czy mąż może je zrobić na poczet odszkodowania prywatnie ?-mamy dziecko niepełnosprawne leżące w opiece nad którym mąż mi pomagał ,nosił w chwili obecnej wszystkie obowiązki przejęłam ja : zakupy ,palenie w piecach ,noszenie dziecka i niestety już uszkodziłam coś w kręgosłupie mam skierowanie do neurologa bo jak dźwigam strasznie boli-czy w takim wypadku na poczet odszkodowania możemy wynająć kogoś do pomocy w noszeniu cięższych rzeczy ,dziecka?-Kiedy złożyć dokumenty o zadośćuczynienie-braknie nam pieniędzy na leczenie męża które potrwa minimum pół roku.Z góry dziękuje za pomoc.Chcemy samodzielnie prowadzić sprawy ,bo nie stać nas na firmę prawniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 niestety ale ZUS płaci odszkodowania wyłącznie za wypadki w pracy a w tym przypadku był w czasie dojazdu do pracyNależy się panu z OC sprawcy od Towarzystwa Ubezpieczeniowego - zadośćuczynienie za ból i cierpienie- odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów- odszkodowanie z tytułu opieki osób drugich- odszkodowanie z tytułu utraconych dochodów- renty - o ile zachodzą przesłanki Warto gromadzić rachunki i paragony, aby móc potem udowodnić wysokość roszczeń. Wzór wniosku :roszczenia ze szkody osobowej do zakładu ubezpieczeń można pobrać-http://www.rzu.gov.pl/serwis-prawny/wzory-pism/Ubezpieczenia_gospodarcze__ubezpieczenia_komunikacyjne__na_zycie__mienia___853 O odszkodowanie można się ubiegać samemu lub poprzez różne kancelarie ,firmy ale to wiąże się z kosztami( 15-?% od sumy odszkodowania.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorota.sz Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Dziękuje za odpowiedź lecz z informacji wklejonej poniżej kto jest uprawniony do odszkodowania z ZUS napisano ,że wypadek w podróży służbowej uprawnia do ubiegania się o odszkodowanie od ZUS?? Pojęcie wypadku przy pracyZa wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności albo poleceń przełożonych,podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy nawet bez polecenia,w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.Urazem, zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 13 ustawy, jest uszkodzenie tkanek ciała lub narządów człowieka wskutek działania czynnika zewnętrznego. Na równi z wypadkiem przy pracy, w zakresie uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie, traktowany jest wypadek, któremu pracownik uległ: w czasie podróży służbowej, w okolicznościach innych niż określone wyżej, chyba że wypadek spowodowany został postępowaniem pracownika, które nie pozostaje w związku z wykonywaniem powierzonych mu zadań,podczas szkolenia w zakresie powszechnej samoobrony,przy wykonywaniu zadań zleconych przez działające u pracodawcy organizacje związkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 czy mąż może udokumentować że była to podróż służbowa-delegacja np.pisemnym poleceniem wyjazdu służbowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorota.sz Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Dziękuje za odpowiedź.Wzór pozwów super.Jemu już w pracy uznali wypadek ten jako wypadek na równi z wypadkiem przy pracy więc powinien dostać odszkodowanie z ZUS ( tak myślimy ).Proszę o informację skąd wziąć przykładowy wykaz wysokości zadośćuczynienia za obrażenia ,bo nie wiemy o jaką kwotę możemy się sądzić przy męża obrażeniach?Czy szkodę mąż do TU powinien zgłosić już (miesiąc od wypadku )czy po zakończeniu leczenia?Jakie informację są do zgłoszenia szkody potrzebne : numer rejestracyjny samochodu-czy dostanie te informację z Policji?Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 adrian26 wrote: witam...mam pytanie czy bedac zarejestrowanym w pracy i napewno pracodawca uiszcza jakas skladke ubezpieczeniowa do Zus-u moge wystapic o odszkodowanie?? wracajac z pracy okolo 5 km od miejsca pracy jadac samochodem inne auto mi wjechalo na pas i odruchowo skrecilem w prawo wprost na słop ,w wnyniku ktorego pocharatalem reke i zerwale sciegno w prawej dłoni,i pozrywalem wiazadla w prawej nodze...poniewaz jeste fryzjerem od 1.5 mies nie pracuje,bo dopiero zdjeli mi szwy z dłoni,a w stabilizatorze bede jeszcze z 3 tyg napewno chodzi..a potem bedzie wiadomo co dalej...prosze o pomoc czy nalezy mi sie jakies odszkodowanie...NW nie mialem przy ubezpieczeniu OC Auta wiec nie moge sie ubiegac ale wkoncu ubezpieczony jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi