Dzień dobry. Mój mąż miał wypadek-jego praca polega na dojeździe wynajętym przez pracodawce transportem do miejsca rozpoczęcia pracy i właśnie w takiej podróży gdy jechał z kierowcą ten nie wyhamował gdy na drogę wszedł jeleń i z dużą prędkością wjechał w drzewo. Mąż jest po operacji kręgosłupa miał wieloodłamowe złamania trzech kręgów z zapadnięciem ich-pęknięty jeszcze jeden krąg, stłuczone żebra,bark,naderwane ucho. Będzie chodził lecz nie wolno mu w chwili obecnej nic dźwigać ,przemęczać się ,pracować -nie wiadomo ile będzie chorował ani czy powróci do zdrowia sprzed wypadku. Wszystko męża boli ,cały czas jest na bardzo silnych lekach przeciwbólowych. Mam nadzieję ,że na tym forum znajdę pomoc a nie jest to kolejne forum z cyklu proszę o kontakt pomożemy odzyskać odszkodowanie. Mam kilka pytań
-czy jeśli uznano wypadek za wypadek w pracy to mężowi należy się odszkodowanie z polisy oc kierowcy?
-czy odszkodowanie z ZUS nie wyklucza odszkodowania z polisy oc kierowcy firmy przewozowej wynajętej do wożenia pracowników przez zakład pracy męża?
-o jaką wysokość zadośćuczynienia można się sądzić przy takich obrażeniach tak mniej więcej ?
-czy mąż może chodzić na poczet odszkodowania do lekarzy prywatnie -bo przyjmują bliżej jego miejsca zamieszkania?
-jeśli lekarz zlecił mężowi w celu dalszej diagnostyki rezonans magnetyczny barku a na badanie w ramach NFZ trzeba czekać 3 miesiące to czy mąż może je zrobić na poczet odszkodowania prywatnie ?
-mamy dziecko niepełnosprawne leżące w opiece nad którym mąż mi pomagał ,nosił w chwili obecnej wszystkie obowiązki przejęłam ja : zakupy ,palenie w piecach ,noszenie dziecka i niestety już uszkodziłam coś w kręgosłupie mam skierowanie do neurologa bo jak dźwigam strasznie boli-czy w takim wypadku na poczet odszkodowania możemy wynająć kogoś do pomocy w noszeniu cięższych rzeczy ,dziecka?
-Kiedy złożyć dokumenty o zadośćuczynienie-braknie nam pieniędzy na leczenie męża które potrwa minimum pół roku.
Z góry dziękuje za pomoc.
Chcemy samodzielnie prowadzić sprawy ,bo nie stać nas na firmę prawniczą.