Witam tydzień temu miałem wypadek w pracy przez co doznałem w/w uszkodzeń mam kilka pytań.
Opis zdarzenia:
14.10.2010 godz 6:35 pamiętam, jak dziś 🙁 eh.. a wiec do rzeczy kiedy pakowałem swobodnie warzywa na paletę później skreślając z kartki zamówień spakowany już towar z kompletnego zaskoczenia mój kolega czy to przez nie uwagę czy specjalnie nie wiem ale sadze ze mnie nie widział bo jego towar zasłaniał mu swobodna drogę kierowania wózkiem widłowym tzw "Pieskiem" wjechał we mnie a dokładniej ściskając moja lewa stopę jego widłami z paleta i towarem na niej do mojego wózka gdzie jest uchwyt do kierowania po czym natychmiast zjechałem na ziemie ponieważ bylem w totalnym szoku zaskoczony za istniała sytuacja dalej wiadomo pomogli mi się chłopaki pozbierać i posadzić mnie na siedzeniu wcześniej ściągając oczywiście buta i skarpetę bo po 5 10 min moja noga była okrągła i tak próbując razem z kolegami wezwać pogotowie w tym i ja próbowałem się do dzwonić przyjechali zabrali mnie a kierownika na oczy nie widziałem chodź dobrze wiedział o moim wypadku mam kilka pytań.
1.Czy jak mój kierownik będąc w tym dniu i o tej porze w pracy powinien być kolo mnie i wezwać pomoc wypytać się co się stało,jak do tego doszło?
Wmoim przypadku było tak ze niestety Kierownik moj nie miał dla mnie czasu o był zajęty praca i nawet chwili nie mial dla mnie czasu.
2.Dowiedziałem się ze kierownik moj 2 godziny po moim wypadku wezwal BHPowca i spisali protokół wypadku z osoba winna i świadkiem czy jest to najwiarygodniejszy dowód starając się o odszkodowanie??
Treści protokołu jeszcze nie znam ponieważ nie mam jeszcze u siebie ale interweniowałem w tej sprawie już do kierownika.
3.Miejsce i ślady których wsunie nie ma wypadku także nie zostały zabezpieczone do przyjazdu BHPowca i tuż po wypadku nie został sporządzony szkic ani protokół powypadkowy tylko ten po 2 godzinach od wypadku.Czy to ma jakiś wpływ na odszkodowanie?
4.Czy oprócz tego mogę starać się o odszkodowanie od samej firmy z nie wywiązania się z zasad BHP w pracy?
5.Czego unikać czytając protokół wypadku i nie podpisywać za porady i pomoc dziękuje
6.Jeżeli mogę starać się o odszkodowanie to ile procent sadzicie orzekną na komisji lekarskiej?
7.Jak długie czeka mnie leczenie bo czytając juz forum myślę sobie ze na 2 miesiące mam z głowy prace a jeszcze jedno umowa moja kończy sie 12.12.2010 bo mam 3 miesięczna próbna pracodawca może wyrzucić mnie jeżeli nie wrócę do tego czasu do pracy z L4 z w/w wypadku?