Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda osobowa, upadlosc firmy, co teraz?

michaliq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem, brat w 1999 roku mial wypadek. Mianowicie przewrocil sie(sam) i doznal trwalych urazow glowy, mozna powiedziec ze stal sie inwalida i od tego czasu przechodzi ciagla rehabilitacje.

Ubezpieczony byl w szkole z TUiR Gwarant, ktore w 2000 roku oglosilo upadlosc. Mama starala sie przez jakis czas o odszkodowanie ale firma dopuki istniala skutecznie ja splawiala, a po ogloszeniu upadlosci mama dala sobie spokoj. Ostatnio dowiedzialem sie o Ubezpeiczeniowym Funduszu Gwarancyjnym, ale nie wiem czy jeszcze jest mozliwosc po takim czasie starac sie o odszkodowanie.

Jesli ktos wie czy sa jakies szanse prosze o odpowiedz.

pozdrawiam,

Michal

hej

czy toczyło się postępowanie sądowe w tej sprawie? czy Twoja mama z nimi na drodze polubownej załatwiała sprawę?

na moje oko sprawa jest już przedawniona, po 3 latach roszczenia się przedawniają, czego wielu ludzi wciąż niestety nie może przyjąć do wiadomości, no chyba że ktoś tu został oskarżony i skazany o przestępstwo, wówczas 10 lat można dochodzić roszczenia. ale tutaj ewidentnie przedawnienie.

co do UFG służy wyłącznie wypłacaniu odszkodowań z umów OBOWIĄZKOWYCH, nie zaś dobrowolnych, a taka jest umowa NW - ubezpieczenia szkolnego. nawet jak sprawa by się nie przedawniła, nie ma szans na odszkodowanie z UFG.

w mojej ocenie lepiej już o tym wypadku zapomnieć

pozdrawiam serdecznie