Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Problem z oszacowaniem szkody z AC Link4 - proszę o pomoc.

intersantina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa ma się następująco. Zaznaczam że AC opłacałam regularnie od kilku lat. Zgłosiłam do Link$ telefonicznie szkodę z AC do - uszkodzenie tylnego zderzaka w Volvo S40 podczas cofania. Po przyjęciu zgłoszenia wysłałam mailem zdjęcia na podany w rozmowie email. Po 2-3 dniach otrzymuję wycenę szkody na... 490 zł i praktycznie w tym samym czasie przelew na konto!! Sam zderzak do tego modelu to koszt w serwisie 1540 (bez lakierowania i wymiany). Na wycenie nie ma ujętych żadnych części zamiennych takich jak właśnie zderzak i odblask, jest tylko demontaż, montaż i... usługa wyklepania zderzaka (!!). Na moją mailową interwencję nikt nie odpowiedział, telefonicznie wysłano mnie na drzewo. Mam w AC dopłatę do napraw w autoryzowanych serwisach i doubezpieczenie udziału własnego. Bardzo proszę o pomoc co mam dalej robić, ponieważ szkoda której się nie da załatwić taniej niż 2,5 tys została wyceniaona na 490 zł. a mnie potraktowano przez telefon jak natręta (!)

Pozdrawiam

Agnieszka

Witam Cię

Na wstępie będęnie nie miły i powiem szczerze, że masz co chciałaś. Miało być tanio to jest tanio; zarówno przy zawieraniu polisy, jak i przy wypłacie odszkodowania. AC to Twój wybór.

W obecnej chwili spróbuj odwołać się od ich decyzji opierając się na Art 363 KC - Naprawienie szkody winno nastąpić wg wyboru poszkodowanego......; podając, że domagasz się wymiany zderzaka na nowy, nie zgadzasz się na jego naprawę, ponieważ do chwili zdarzenia nie był nigdy naprawiany, pochodził z tzw pierwszego montażu itp., a głównym założeniem odszkodowania jest przywrócenie rzeczy do stanu pierwotnego. Poprzez naprawę nie osiągniemy tego celu ... itd, coś w tym stylu.

Żadnym mailem, list polecony za potwierdzeniem.

A na przyszłość lepiej wybieraj f-mę i dokładnie czytaj (ze zrozumieniem) warunki AC, z którymi w tym przypadku zapewne się zapoznałaś, zaakceptowałaś i podjęłaś zapene "szłuszną" decyzję; NIE OGLĄDAJ REKLAM - to szkodzi.

Pozdrawiam