wypadek w delegacji???

Założył gabriela g, 28 października 2010 · 336 wyświetleń

gabriela g
Mam pytanie mój brat pracuje na dachach w delegacji -na hotelu uległ wypadkowi mianowicie poślizgnął się pod prysznicem i doszło do złamania ręki -czy to zalicza, się jako wypadek przy pracy ? I drugie pytanie miało to miejsce 7 miesięcy temu ten cały czas brat był na zwolnieniu i otrzymywał zasiłek chorobowy.Nie zgłoszone jednak to było pracodawcy pisemnie -jedynie ustnie -teraz chcielibyśmy rozpocząc procedurę o odszkodowanie -ale z tego co tu wyczytałam potrzebny jest protokół i uznanie pracodawcy że to był wypadek w pracy-czy nie jest jeszcze za późno na załatwienie -ktoś tu pisał że to nie ulega przedawnieniu -proszę o dpowiedz-dodam jeszcze że brat ma wstawioną blachę bo kość nie chciała sie zrastać -to chyba jest jakiś uszczerbek na zdrowiu ? Zgóry dziękuję za odpowiedz.
fabianopulos
to zdarzenie nie jest wypadkiem w pracy nawet w delegacji !
griszo
Zgodze sie że nie jest to wypadek w pracy ale moim zdaniem może to być wypadek zrównany z wypadkiem przy pracy, jeżeli hotel w którym mieszkał poszkodowany to jedyne miejsce gdzie po pracy ma możliwość umycia sie to pracodawca powinien zakwalifikować je jako wypadek zrównany z wypadkiem przy pracy, mimo wszystko będąc w delegacji nie jesteśmy na wczasach tylkow dyspozycji pracodawcy.
gabriela g
Dzięki Griszo nawet niewiedziałam że coś takiego jest jak wypadek zrównany z wypadkiem w pracy -właśnie sobie poczytałam o tym i Ty masz chyba rację że to się jak najbardziej kwalifikuje na takie coś -wielkie dzięki 🙂
szkoda

griszo napisał(a):

Zgodze sie że nie jest to wypadek w pracy ale moim zdaniem może to być wypadek zrównany z wypadkiem przy pracy, jeżeli hotel w którym mieszkał poszkodowany to jedyne miejsce gdzie po pracy ma możliwość umycia sie to pracodawca powinien zakwalifikować je jako wypadek zrównany z wypadkiem przy pracy, mimo wszystko będąc w delegacji nie jesteśmy na wczasach tylkow dyspozycji pracodawcy.

Jak najbardziej popieram taką wykładnie.