dex Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 witam. miałem wypadek w pracy. miałem ubezpieczenie grupowe w pzu . chciałem złozyc wnioseko odszkodowanie , ale dowiedziałem sie ze pracodawca sam rozwiazał umowe z pzu bez mojejwiedzy.zwalniali pracowników i automatycznie rozwiązywali im umowy grupowego ubezp. - nie mieliani podpisu umowy wypowiedzenia ani pewności ze dany pracownik bedzie na pewno zwolniony. składka była potracana z mojej pensji na co ja musiałem wydac zgode. i według deklaracjija mogłem zerwac ubezpieczenie lub za moja zgoda.zastanawiam sie o wniesienie sprawy do sądu ozwrócenie kosztów adekwatnych z ubezpiczenia, oraz dodatkowo o odszkodowanie zwiazane zzaniedbaniem zwiazane z zaprzestaniem opłacania skadek co wiazało sie z mozliwościapozbawienia mnie lub mojej rodziny odszkodowania. moge tak zrobic?? dodam ze miałem potracana składke z własnego wynagrodzenia . umowazerwana została tylko wmoim przypadku, reszta pracowników nadal ma portacane i jest ubezpieczona. z pzu dowiedziałem się że z powodu ustania stosunku pracy zostalo rozwiązane moje ubezp.jednak nie zostałem zwolniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aga.c Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witam, z tego co Pan pisze wynika, że wina za rozwiązanie umowy ubezpieczenia ponosi pracodawca i najlepiej od niego dochodzić odszkodowania. Moje pytanie dotyczy tego jaki to był wypadek, czy był to wypadek z winy pracodawcy czy tzw. nieszczęśliwy, jakie były obrażenia, czy leczy się Pan lub była zastosowana rehabilitacja, jak długo? i czy został sporządzony protokół powypadkowy. Czy Była Inspekcja Pracy na miejscu zdarzenia? Był Pan dodatkowo ubezpieczony na życie indywidualnie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dex Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 był to nieszczęśliwy wypadek, miałem operacje w szpitalu , złamanie dwukostkowe w lewej stopie, rechabilitacji jeszcze nie miałem, został sporzadzony protokół przez insp. bhp, nie było inspekcji pracy na miejscu zdarzenia z tego co mi wiadomo. jestem ubezpieczony na zycie o dozycie w innym towarzystwie. prosze o odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 dex wrote:z pzu dowiedziałem się że z powodu ustania stosunku pracy zostalo rozwiązane moje ubezp.jednak nie zostałem zwolnionyMało okoliczności faktycznych- co to znaczy, że z powodu ustania stosunku pracy zostalo rozwiązane ubezpieczenie skoro ów stosunek pracy nie ustał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dex Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 witam. tak powiedział mi szef zakładu. miałem byc zwolniony ale nie byłem z kadrowa z wyprzedzeniem zakończyła moje ubezpieczenie. poozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Rozumiem, że to ten sam temat co ktorego link poniżej. Wobec tego proszę podać do dokładnie wpisano w poszczególnych punktach protokołu powypadkowego:http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=8428 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dex Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 teoretycznie , tylko ze to ubezpieczenie przestali oplacac kilka miesięcy przed wypadkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 dex wrote: teoretycznie , tylko ze to ubezpieczenie przestali oplacac kilka miesięcy przed wypadkiem.... W mojej ocenie skoro to wyłącza wina pracodawca to on powinien pokryć wszelkie koszty. Rozumiem, że w tamtym temacie chodziło o ubezpieczenie społeczne, a tutaj o ubezpieczenia gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Ja, pozwolę sobie wtrącić taką dygresję, przeczytałem wcześniej, że chodzi o PZU, nawiązuję do słów poszkodowanego „ z pzu dowiedziałem się że z powodu ustania stosunku pracy zostalo rozwiązane moje ubezp. jednak nie zostałem zwolniony” – należy w tym miejscu wyjaśnić pewne problemy, otóż PZU umowy tzw. ubezpieczenie na rzecz osoby trzeciej (art. 808 KC), może wypowiedzieć w określonych sytuacjach: 1) otrzymania przez PZU oświadczenia o odstąpieniu przez ubezpieczającego ( w tym przypadku pracodawcy) od umowy, 2) śmierci ubezpieczonego ( w tym przypadku pracownika), 3) upływu 1 miesiąca, licząc od końca okresu, za który została przekazana ostatnia składka, 4) upływu okresu, za jaki przekazano składkę, jeżeli w tym okresie ustał stosunek prawny łączący ubezpieczonego podstawowego z ubezpieczającym, 5) upływu okresu, za jaki przekazano składkę – w przypadku rezygnacji ubezpieczonego z ubezpieczenia, 6) upływu czasu trwania umowy w przypadku jej nieprzedłużenia, itd. … W Pana przypadku, stosunek prawny łączący Pana (ubezpieczonego) z ubezpieczającym (pracodawcą) nigdy nie ustał, gdyż nie zostało wręczone Panu wypowiedzenie o pracę. W związku z powyższym powstają dwa problemy: 1) użyta nieprawidłowa podstawa prawna, w oparciu, o którą PZU rozwiązało umowę 2) doszło tu do sytuacji, która wyraźnie wpłynęła na niekorzyść ubezpieczonego, więc zresztą podobnie jak w przypadku zawarcia umowy, powinien Pan być o tym fakcie poinformowany i wyrazić na to zgodę. Myślę, że dobrze by Pan zrobił, gdyby bezpośrednio kontaktował się z Panem Szkodą, jego doświadczenie i znajomość prawa cywilnego jest na bardzo wysokim poziomie, wynika to wprost z udzielanych na tym forum porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 W mojej ocenie wydaje się istnieć wina pracodawcy w rozumieniu art. 415 k.c. w zw. z art. 300 k.p.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi