Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda całkowita a szkoda częściowa z AC. Tow. Generali.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu pierwszy raz, może ktoś coś mi podpowie. Mam taki problem: mam auto w trakcie leasingu, zostało mi jeszcze 19 rat. Mój pracownik rozwalił mi ten samochód ze swojej winy wioząc nim towar, było to 29 sierpnia. Auto zostało odwiezione do blacharza. Po kilku dniach był rzeczoznawca z PZMOT-u, zrobił oględziny. Auto zaczęto remontować.

Po jakichś 2 miesiącach już miałam komplet dokumentów z Getinleasing, dzwonię do blacharza, a oni mi mówią, że auto już od 3 tygodni stoi naprawione, ale nadal nie mają żadnego kontaktu z Generali, więc nie mogą mi go wydać. Zaczęłam więc tam nerwowo dzwonić. W końcu dodzwoniłam się, okazało się, że Generali w międzyczasie podjęło decyzję o ... szkodzie całkowitej.

Paradoks. Większość osób tu na forum ma problem z zaniżaniem wartości szkody, a w moim przypadku jest dokładnie odwrotnie: auto zostało naprawione (z nadgorliwości firmy blacharskiej, to fakt, oni powinni byli mieć najpierw decyzję Generali) za kwotę niższą, niż chce wypłacić Generali za szkodę całkowitą. Generali nijak nie chce policzyć tej szkody po niższych stawkach! Policzyli szkodę po takich stawkach, że przekroczyło to 70% wartości wolnorynkowej samochodu i stąd podjęli decyzję o szkodzie całkowitej. Natomiast firma blacharska wystawiła faktury proforma na kwotę o 1700 zł netto niższą! Jestem załamana, boj się, że stracę auto, bo jeżeli Generali jednak uprze się na całkowitą, to odszkodowanie kryje raty leasingu, a ja sobie mogę odkupić wrak - którego przecież nie ma.To wszystko przestało już być zabawne... Auto warte 21tys. zł za chwilę w nie wsadzę 40 tys. zł... CO ROBIĆ?

Czy rzeczoznawca z Generali nie może policzyć szkody po innych stawkach? W warunkach AC jest taka informacja: rozliczenie szkody może nastąpić w oparciu o kosztorysową wycenę w systemie audatex (...). Czy ten Audatex to takie wysokie stawki???? Ktoś coś podpowie?

Bardzo ciężka sprawa. Warsztat powinien przed rozpoczęciem naprawy wysłać kosztorys do akceptacji - a tutaj widać, że dał plamę. Chyba nie ma wyjścia jak przedłożyć tą fakturę z warsztatu do Ubezpieczyciela o koniecznie niższej kwocie niż 70% wyliczonej przezUbezpieczyciela Wartości Rynkowej.

hestiaolsztyn.pl | holms.eu

Przede wszystkim Generali powinno poinformować o szkodzie całkowitej niezwłocznie po przeprowadzeniu oględzin i to z ich strony jest zaniedbanie. Poza tym to chyba dobra informacja, że TU chce wypłacić więcej niż wynosi koszt naprawy - większość piszących na forum ma odwrotny problem :). Ja próbowałbym rozegrać sprawę w ten sposób, aby wynegocjować z firmą leasingową by zgodziła się na wypłatę odszkodowania dla warsztatu w wysokości wystawionej faktury, a nadwyżką spłacić część rat leasingowych. Być może zażyczą sobie oceny technicznej wykonanej np. przez niezależnego rzeczoznawcę, że naprawa została przeprowadzona i pojazd został przywrócony do stanu sprzed szkody. Myślę,że nawet w przypadku pokrycia tych kosztów osobiście (kilkaset złotych) to cała sprawa i tak się opłaca.

Quote:
Policzyli szkodę po takich stawkach, że przekroczyło to 70% wartości wolnorynkowej samochodu i stąd podjęli decyzję o szkodzie całkowitej. Natomiast firma blacharska wystawiła faktury proforma na kwotę o 1700 zł netto niższą!
A ja zrozumiałem to tak, że warsztat wystawił fakturę o 1700 złotych poniżej tych 70% a Ubezpieczyciel nadal chce wypłacić kwotę o wiele niższą jako różnicę wartości rynkowej a wartości pozostałości.

Edit.
Jednak tak jak wyżej piszesz. Ubezpieczyciel chce więcej wypłacić niż warsztat wycenił. Z tym raczej nie powinno być problemów, bo likwidator działa w takim układzie na niekorzyść Ubezpieczyciela.

Dokładnie tak jak piszą wyżej, to się zdarza czasem, taka sytuacja i to raczej nie jest powód do zmartwień, że chcą zapłacić więcej. Trochę chyba zaspał warsztat, bo jakby posłał od razu kosztorys to pewnie by to klepnęli, a tak zdążyli zrobić własny. Ale nie sądzę, żeby w tej sprawie był jakikolwiek problem z odwołaniem.

Panowie, wg. mnie jest tak: serwis wystawił fakturę na kwotę o 1700 zł niższą od 70 % Wr. Jeżeli jest ona oparta na kompletnym kosztorysie to nie widzę problemu- kosztorys do weryfikacji a faktura do zapłaty. Natomiast przy leasingach ludzie boją się jak ognia szkód całkowitych bo wtedy tracą pojazd i są do tyłu na ratach. Ale te problemy to były częste kiedyś, teraz leasingi trochę są przyjażniejsze i można wziąść w leasing nowy wóz bez większych strat. Nie wiem tylko, czy wszystkie leasingi. W każdym razie leasingodawcy już tak panicznie się tych Wr-Wp nie boją.

Wczoraj napisałam odwołanie od decyzji (prośbę o zmianę kwalifikacji szkody z całkowitej na częściową) do Generali i wysłałam je razem z załączonymi fakturami proforma. Musiałam to pismo zaadresować do dyrektora oddziału Generali, oddziału, który zajmuje się likwidacjami szkód. Koordynator rzeczoznawców w Generali stwierdził, że takie zmiany decyzji podejmuje się tylko na szczeblu dyrektorów lub zarządu. Ogólne warunki AC są takie, że szkodę wyceniać muszą wedug Audatexu i te kwoty dlatego wychodzą takie wysokie.

Jaka będzie decyzja - napiszę Wam tu, jak dostanę odpowiedź.

Pozdrawiam i dziękuję.

Użycie sstemu Audatex nie wpływa na zawyżenie szkody, Jest to narzędzie, program kalkulacujny, który musi mieć zadane parametry wejściowe aby wygenerować wynik. I jeżeli tym parametrem będzie stawka za roboczogodzinę 60 zł to efekt na wyjściu będzie diametralnie inny niż gdy ta stawka będzie wynosić np 160 zł.

No właśnie. W o.w.u. AC Generali jest taki zapis: "Rozliczenie szkody może nastąpić w oparciu o:

1) faktury za części i naprawę pojazdu przedstawione przez Ubezpieczającego,

2) kosztorysową wycenę w systemie Audatex w/g średnich stawek za roboczogodzinę obowiązujących na terenie odpowiadającym adresowi zameldowania lub siedziby przedsiębiorcy, bez uwzględnienia podatku VAT, opłat celnych i innych kosztów; w przypadku kosztorysowej wyceny przyjmuje się ceny części zamiennych w wysokości określonej w systemie Audatex pomniejszone o: (w moim przypadku auto jest z 2007r):

wiek pojazdu - 4 rok -> % pomniejszenia - 20%."

Może ja tego nie rozumiem, ale odbieram te punkty w o.w.u. , że można przeliczać szkodę według stawek, które są w firmie naprawiającej.

Czy Pan Miszka też to tak rozumie?

Generali policzyło szkodę w/g Audatexu i stawek, które są w ASO i wyszło im ponad 70% wartości auta. Firma naprawiająca zrobiła naprawę za ... 48,85% wartości auta netto. Dziwne. Przy czym naprawa odbyła się w Markach pod Warszawą.

Zmierzam do tego, że nigdzie nie widzę, żeby było napisane, że auto musi być naprawiane na częściach oryginalnych. Naprawa odbyła się na zamiennych, a rzeczoznawca z Generali twierdzi, że oni liczyli szkodę w/g cen części oryginalnych. Zatem nie wiem, czy Audatex to określa? Bo z tego co napisał powyżej Pan Miszka wynika, że Audatex tego nie określa.

Ech, sama już z tego nic nie wiem...

Mogę tylko powtórzyć: należy złożyć kosztorys w Audatexie z użyciem zamienników (nie ma problemu aby go zrobić), fakturę i okazac pojazd do oględzin po naprawie. Każdy warsztat blach-lak zna tę drogę. Ja myślę, ze te wszystkie problemy wynikają z faktu, że to likwiduje Generali. Od kiedy likwidacja przeniosła się do Katowic, Generali uchodzi za jedną z najgorszych firm jeżeli chodzi tempo i sposób likwidacji szkód komunikacyjnych.