Kolizja z Drzewem wypłata AC HDI

Założył galimekk, 15 listopada 2010 · 288 wyświetleń

galimekk

Witam! Dnia 11.11.2010 mialem kolizję z drzewem. Jadąc samochodem zadzwonil do mnie telefon, chcialem go odebrać i zacząlem szukać go w kieszeni, co odwróciło moją uwagę z drogi, gdy podniosłem wzrok i spojżałem na drogę bylo juz za poźno na cokolwiek. Na miejsce weywałem policje, co jak poźniej sie dowiedzialem bylo niepotrzebne bo dostalem tylko mandat 250 zł i tyle. Mam polisę AC w firmie ubezpieczeniowej HDI. Auto jest ubezpieczone na kwotę 16 zl, było to rok temu więc nie wiem jaka wartość samochodu była w momencie wypadku. Auto prawdopodobnie nie nadaje się do naprawy ponieważ uderzenie bylo naprawde silne(zdj. na dole). Proszę o rady i wskazówki dot. odzyskania odszkodowania ponieważ nie mam w tym doświadczenia.

Pozdrawiam Wiktor.

zdj. samochodu:

link zewnętrzny zablokowany

Pablo_1st
a co ty chcesz odzyskiwać? o tym pomyślisz później, na razie zgłoś szkodę do HDI i poczekaj na oględziny a później rozliczenie szkody całkowitej. Dopiero wtedy będziesz się zastanawiał czy za mało
galimekk
Dziękuję za odpowiedź. Dziś jestem umówiony z likwidatorem, po oględzinach napiszę nowego posta;)
galimekk
Pojawił sie pewien problem, miałem wykupione assistance lecz nie zadzwoniłem bezposrednio do HDI tylko bezpośrednio po lawete, ktorą mi polecili na miejscu wypadku. Wczoraj likwidator powiedział że " nie skorzystalem " z assistance więc za lawete bede musiał zapłacić z własnej kieszeni. Czy mam prawo ubiegać się o zwrot kosztów? Mam Fakturę VAT wystawioną na 183 zł.
Pablo_1st
trzeba byłoby zajrzeć w warunki, ale z reguły w takich przypadkach zwracają do kwoty zryczałtowanej wg ich cennika, tyle ile by ich to kosztowało. Spróbuj, przecież nie mogłeś się dodzwonić 😉