misiek20124 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam wszystkich! W listopadzie tamtego roku miałem wypadek w pracy.Uszkodzenie opuszka palca 2,3,4, z ubytkiem skóry i paznokcia na palcu 3.po długim oczekiwaniu (zaniedbanie pracodawcy) wreszcie otrzymałem wezwanie na komisje do ZUS na 13 kwietnia.Mógł by mi ktoś podpowiedzieć na jaki % stałego uszczerbku mogę liczyć na tej komisji??Z góry dziękuje za odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 poczytaj tabele ZUShttp://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek20124 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zapoznałem się z tabelą już wcześniej ale wiem że w praktyce ZUS lubi zaniżać % uszczerbku.Czy ktoś z Państwa miał kiedyś podobny uraz i jest w stanie powiedzieć mniej więcej ile mu przyznano %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek20124 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam ponownie.Jestem po komisji,lekarz orzecznik przyznał mi 5% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Patrząc na tabelę myślę że to dobry %.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paziu85 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam. 2 maja br. miałem wypadek z młotkiem w domu,młotek wypadł z trzonka i uderzył prosto w 3 palec u lewej ręki. W nocy z okropnym bólem pojechałem na pogotowie,gdzie się okazało było to złamanie z odszczyrbaniem kości gdzie zaczynał się robić krwiak,ściągneli ropę i dali skierowanie do chirurga. Po paru dniach pojechałem do chirurga,który założył mi szynę i przez miesiąc nie mam szans pracować z tą ręką,po czym powiedział żebym starał się o odszkodowanie,nawet jeśli było to w domu bo szef musi takie ubezpieczenia opłacać,ale gdy pytam szefa on nie ma zielonego pojęcia mówi że opłaca tylko Zus ,a czy tam jest coś takiego to on nie wie i tyle gadania. Jeśli ktoś spotkał się z takim bądź podobnym zdarzeniem napiszcie czy takie odszkodowanie naprawde jest i gdzie mam się z tym zgłosić. Ja sam jestem zapisany w Generali -Powszechne Towarzystwo Emerytalne,ale tam raczej takich odszkodowań nie płacą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jeśli nie ma Pan żadnego dobrowolnego ubezpieczenia NNW to żadne świadczenia / odszkodowanie Panu nie przysługuje. Pana szef obowiązany jest tylko i wyłącznie do zapłaty składki wypadkowej w ZUS, inne ubezpieczenia są tylko dodatkowe i dobrowolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eve777 Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Proszę o potwierdzenie bo byłam u znajomych na grilu i krojąc tam u nich warzywa przecięłam sobie dość poważnie palce lewej ręki. Nie szyli mi ich bo założyli jakiś porządny opatrunek i na szczęście rany się zrosły. Mam blizne przez 3 palce (tak od góry) nie jest szeroka ale widoczna. czy mam szansę uzyskać jakieś odszkodowanie? Mam tylko dokument z Soru gdzie mnie opatrzyli po wypadku potem już nie byłam u lekarza. Jak mam potwierdzić że mam blizny? Iść do lekarza po zaświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Witam serdecznie, w przypadku ran ciętych, które pozostawiają widoczne blizny możliwe jest stwierdzenie doznania przez Panią trwałego uszczerbku na zdrowiu. Zaś potwierdzenie trwałego uszczerbku związanego z wypadkiem jest podstawą do uznania wypłaty z polis ubezpieczenia polis na życie lub ubezpieczenia następstwa nieszczęśliwych wypadków. Więcej na ten temat może Pani poczytać w tej publikacji: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/ Jeśli nie posiada Pani dokumentacji medycznej z dalszego procesu leczenia i kontroli, możliwe jest dosłanie do ubezpieczyciela dokumentacji zdjęciowej potwierdzającej pozostałe blizny. Oczywiście zaświadczenie lekarskie lub wpis w historię choroby będzie dodatkowym atutem w dochodzeniu odszkodowania. Nadmienię tylko, iż jeśli wypadek zaistniał z winy właściciela nieruchomości a posiada on ubezpieczenie oc w życiu prywatnym (zawierane jako dodatkowa klauzula do polisy ubezpieczenia domu/mieszkania) możliwe jest dochodzenie roszczeń również z tej polisy. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi