Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Uszkodzenie palców-Odszkodowanie

misiek20124
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! W listopadzie tamtego roku miałem wypadek w pracy.Uszkodzenie opuszka palca 2,3,4, z ubytkiem skóry i paznokcia na palcu 3.po długim oczekiwaniu (zaniedbanie pracodawcy) wreszcie otrzymałem wezwanie na komisje do ZUS na 13 kwietnia.Mógł by mi ktoś podpowiedzieć na jaki % stałego uszczerbku mogę liczyć na tej komisji??

Z góry dziękuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.

Zapoznałem się z tabelą już wcześniej ale wiem że w praktyce ZUS lubi zaniżać % uszczerbku.Czy ktoś z Państwa miał kiedyś podobny uraz i jest w stanie powiedzieć mniej więcej ile mu przyznano %?

• 4 tygodnie później...
Witam. 2 maja br. miałem wypadek z młotkiem w domu,młotek wypadł z trzonka i uderzył prosto w 3 palec u lewej ręki. W nocy z okropnym bólem pojechałem na pogotowie,gdzie się okazało było to złamanie z odszczyrbaniem kości gdzie zaczynał się robić krwiak,ściągneli ropę i dali skierowanie do chirurga. Po paru dniach pojechałem do chirurga,który założył mi szynę i przez miesiąc nie mam szans pracować z tą ręką,po czym powiedział żebym starał się o odszkodowanie,nawet jeśli było to w domu bo szef musi takie ubezpieczenia opłacać,ale gdy pytam szefa on nie ma zielonego pojęcia mówi że opłaca tylko Zus ,a czy tam jest coś takiego to on nie wie i tyle gadania. Jeśli ktoś spotkał się z takim bądź podobnym zdarzeniem napiszcie czy takie odszkodowanie naprawde jest i gdzie mam się z tym zgłosić. Ja sam jestem zapisany w Generali -Powszechne Towarzystwo Emerytalne,ale tam raczej takich odszkodowań nie płacą. Pozdrawiam.

Jeśli nie ma Pan żadnego dobrowolnego ubezpieczenia NNW to żadne świadczenia / odszkodowanie Panu nie przysługuje. Pana szef obowiązany jest tylko i wyłącznie do zapłaty składki wypadkowej w ZUS, inne ubezpieczenia są tylko dodatkowe i dobrowolne.

• 9 lat później...
Proszę o potwierdzenie bo byłam u znajomych na grilu i krojąc tam u nich warzywa przecięłam sobie dość poważnie palce lewej ręki. Nie szyli mi ich bo założyli jakiś porządny opatrunek i na szczęście rany się zrosły. Mam blizne przez 3 palce (tak od góry) nie jest szeroka ale widoczna. czy mam szansę uzyskać jakieś odszkodowanie? Mam tylko dokument z Soru gdzie mnie opatrzyli po wypadku potem już nie byłam u lekarza. Jak mam potwierdzić że mam blizny? Iść do lekarza po zaświadczenie?

Witam serdecznie,

w przypadku ran ciętych, które pozostawiają widoczne blizny możliwe jest stwierdzenie doznania przez Panią trwałego uszczerbku na zdrowiu. Zaś potwierdzenie trwałego uszczerbku związanego z wypadkiem jest podstawą do uznania wypłaty z polis ubezpieczenia polis na życie lub ubezpieczenia następstwa nieszczęśliwych wypadków. Więcej na ten temat może Pani poczytać w tej publikacji:

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/

Jeśli nie posiada Pani dokumentacji medycznej z dalszego procesu leczenia i kontroli, możliwe jest dosłanie do ubezpieczyciela dokumentacji zdjęciowej potwierdzającej pozostałe blizny. Oczywiście zaświadczenie lekarskie lub wpis w historię choroby będzie dodatkowym atutem w dochodzeniu odszkodowania.

Nadmienię tylko, iż jeśli wypadek zaistniał z winy właściciela nieruchomości a posiada on ubezpieczenie oc w życiu prywatnym (zawierane jako dodatkowa klauzula do polisy ubezpieczenia domu/mieszkania) możliwe jest dochodzenie roszczeń również z tej polisy.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania