Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Zgłoszenie szkody do TU z OC sprawcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem kolizję drogową 18-09-11 nad ranem. Szkodę zgłosiłem dopiero 21-09-11 bo nie miałem głowy do tego wcześniej przez towarzyszący stres powypadkowy i ból powstały od obrażeń. Auto zostało sholowane na parking depozytowy płatny.

Czy z racji tej że szkody nie zgłosiłem w dniu wypadku do TU sprawcy, istnieje ryzyko że te dni od 18 do 21 nie zostaną wzięte pod uwagę przez TU w celu zwrotu kosztów za lawetę i parkowania samochodu w te dni na parkingu depozytowym?

Za ewentualną pomoc z góry dziękuję.

Koszty holowania czyli "lawety" podlegają zwrotowi. Natomiast koszty parkowania od dnia szkody do dnia zgłoszenia mogą podlegać zwrotowi w przypadkach uzasadnionych - np. jeżeli własnie były stwierdzone obrażenia.

Koszty holowania z miejsca kolizji na miejsce parkowania powinny zostać Tobie zrefundowane natomiast jeżeli chodzi o zwrot kosztów parkowania to generalnie jest to okres od dnia powstania szkody do dnia wykonania oględzin pojazdu przez rzeczoznawce TU. Co do czasu zwłoki na zgłoszenie szkody zwyczajowo przyjmuje się zasadnym okres 2 dni jest to czas na zebranie dokumentów i kontakt z ubezpieczycielem który ubezpieczyciel powinien bez problemu zwrócić.

Kolego Rzeczoznawco Holms, skąd u Ciebie ta niezachwiana wiara w prawników ? Wciąż tylko prawnicy i prawnicy. Tymczasem do większości spraw prawnicy są niepotrzebni, potrzebna jest znajomość zasad likwidacji szkód o których prawnicy z reguły nie mają pojęcia. Żeby otrzymać odszkodowania za parkowanie do dnia wypłaty nie potrzeba prawników. Jak TU ma wypłacić, to argumenty znajdzie kazdy, kto zna likwidację.

To był tylko przykład odnośnie wypowiedzi powyżej. Z doświadczenia wiem, że likwidatorzy oddalają takie roszczenia od razu nie wnikając w ich treść. Dopiero jak przychodzi przedsądowe wezwanie do zapłaty się zastanawiają co z tym zrobić. Nawet TU W.... ukryła specjalnie w swoich pismach regułki, że poszkodowany ma prawo odwoływać się do sądu żeby za dużo roboty nie mieć i nie ukierunkowywać klientów co mogą robić. ;-)