patrykkk016 Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Witam, ostatnio trafiła mnie nie miła sytuacja pojechałem na stacje benzynową jak zawsze zatankować paliwo i LPG , byłem jedynym klientem w tym czasie, całe tankowanie przebiegło prawidłowo i jak zawsze po jego zakończeniu poszedłem do kasy zapłacić. kiedy wyszedłem po paru minutach osoby obsługującej dystrybutor już nie było więc wsiadłem do auta i ruszyłem, po chwili usłyszałem huk i jak się okazało wąż nie został odłączony od samochodu i został uszkodzony zderzak oraz rurka doprowadzająca gaz do zbiornika. wlew jest w dolnej części zderzaka niewidocznej w lusterku, czy mogę w takiej sytuacji żądać jakiegoś odszkodowania od stacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 Oczywiście, stacja jest ubezpieczona, a pojazd powinien być nadzorowany przez pracownika podczas całego procesu tankowania. Jakby tak było, to taka sytuacja nie miała by miejsca. Zgłaszasz szkodę z OC stacji do jej ubezpieczyciela i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ergie Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Obsługa stacji najzwyczajniej w świecie nie dopatrzyła i zostałeś nieprawidłowo obsłużony. Miałem kiedyś podobną sytuację z wężem na szczęście nie zdążylem odjechać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Jest to oczywisty przejaw nienależytego wykonania umowy art. 471 kc i w związku z tym może Pan dochodzić odszkodowania. Tak jak napisał ktoś powyżej stacja ma zapewne ubezpieczenie OC i z tego ubezpieczenia należy zgłosić szkodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now