Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za wypadek w Mostach

badziej
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem najbliższą rodziną (syn) jednej z ofiar śmiertelnych w katastrofie w Mostach i chciał bym się dowiedzieć czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie i zadość uczynienie za poniesioną krzywdę dodam że dalej się uczę i winny jest kierowca tira.

Dziękuję za poradę.

Witam,

Zgodnie z polskim Kodeksem cywilnym każdej osobie, która straciła w wyniku wypadku członka najbliższej rodziny przysługują następujące świadczenia:

- stosowne odszkodowanie w przypadku kiedy nastąpiło znaczne pogorszenie sytuacji życiowej uprawnionego,

- zadośćuczynienie związane z krzywdą powstałą na skutek śmierci członka rodziny,

- zwrot kosztów pogrzebu dla osoby, która koszty te rzeczywiście poniosła (niezależnie od zasiłku przyznanego przez ZUS)

- renta alimentacyjna w przypadku kiedy zmarły zobligowany był do świadczeń alimentacyjnych na rzecz uprawnionego

Wysokość poszczególnych świadczeń zależna jest m.in. od sytuacji życiowej sprzed wypadku, dokumentacji potwierdzającej stopień krzywdy powstałej na skutek zdarzenia, stopnia pokrewieństwa pomiędzy uprawnionym a zmarłym.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt.

Dziękuj za szybką odpowiedz.

Mam w tej sprawie jeszcze dwa pytania.

Jeżeli ofiara była zadłużona to czy dalej przysługują mi te świadczenia i czy walcząc o nie nie zobowiąże się do płacenia zadłużenia zmarłego? Dodam że zmarły był zobowiązany do płacenia mi alimentów.

I czy to są wszystkie świadczenia jakie mi przysługują?

Witam,

W żadnym wypadku nie będzie Pan zobowiązany do płacenia długów za zmarłego ubiegając się o świadczenia z polisy odpowiedzialności cywilnej sprawcy wypadku. Kwestie długów zmarłego oraz pozostawionego majątku regulują przepisy kodeksu cywilnego dotyczące spadków. Każdy spadek można przyjąć wprost (zarówno majątek jak i długi), przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza (odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wysokości majątku zmarłego) lub odrzucić w całości.

Co do zasady są to wszystkie świadczenia o jakie może się Pan ubiegać.

Zakres roszczeń podanych powyżej jest jak najbardziej prawidłowy, co do dziedziczenia długów alimentacyjnych to dotyczy to tylko zaległych alimentów, a nie rat przyszłych. Warto ustalić sytuację majątkową zmarłego, jego ewentualne inne długi, aby nie doszło do ich dziedziczenia. Odrzucenia spadku lub przyjęcie go z dobrodziejstwem inwentarza można dokonać w ciągu 6 m-cy od daty otwarcia spadku tj. daty zgonu.

Co do zakresu i wysokości odszkodowań to wymaga to dogłębnej analizy sprawy w tym okoliczności związanych z osobą uprawnioną do świadczeń odszkodowawczych.

W przypadku pytań proszę o kontakt - stopka poniżej.