odwołanie od orzeczenia lekarza PZU
Założył schannel, 7 maja 2011 · 364 wyświetlenia
w podstawowym ubezpieczeniu szkolnym NNW ubezpieczyciel płaci tylko za trwały uszczerbek na zdrowiu i nie jest brane pod uwagę " Dwa tygodnie leżenia w szpitalu i prawie dwa miesiące chodzenia w gorsecie gipsowym "
PZU płaci za złamanie obojczyka 4.5 % sumy ubezpieczenia określonej w umowie.
Na jaką sumę ubezpieczony był syn w szkole ?
jak doszło do tego wypadku i kto był winny ?
schannel napisał(a):
Syn był ubezpieczony na sumę 12000zł. Trudno ustalić sprawcę, zdarzenie należy uznać za nieszczęśliwy wypadek. Dodam tylko, że zanim poprosiłam o orzeczenie lekarza ZUS, ubezpieczyciel wycenił kwotę odszkodowania na 700 zł.
w tabeli PZU złamanie każdej kości obojczyka 4.5%
czyli 120 zł x 4.5% = 540 zł i tyle minimalnie powinno wynosić odszkodowanie.
PZU natomiast policzyło 2% za to złamanie i stąd kwota 240 zł.
dropsik73 napisał(a):
Proszę o szybką odpowiedż. Złamałam nogę- Skośno spiralne złamanie trzonu kości goleni prawej w 1/3 dalszej. ( złamaniu uległy obie kości podudzia) .Leczone operacyjnie stabilizatorem zewnętrznym ( 6 śrub- jedna jeszcze została w kości) Złożyłam papiery o odszkodowanie do PZU- ubezpieczenie grupowe. Telefonicznie pan zaproponował mi pewną kwotę, lecz ja się nie zgodziłam bo było to mniej niż 10%. Powiedział,że w takim razie lekarz orzecznik oceni uszczerbek na zdrowiu. Prosiłam,że ja bym chciała być osobiście na komisji i rozmawiać z lekarzem, bo mam brzydkie blizny na nodze, noga boli i puchnie, jeszcze kuśtykam, no i muszę chodzić w długich spodniach przez te blizny i nie założę już nigdy spódniczki! Jednak za kilka dni wpłynęła kwota na moje konto równa 10%, żadnego pisma nie otrzymałam jeszcze. Moje pytanie: ILE FAKTYCZNIE POWINNAM MIEĆ PRZYZNANE PROCENT! Czy mogę odwoływać się?
Warto zażądać doręczenia decyzji na piśmie i tabel na podstawie której przyznano tyle a nie inną wysokość uszczerbku na zdrowu. Wówczas skonsultować z innym lekarzem orzecznikiem i wnieść ewentualne stosowne odwołanie.