monikaV Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Witamtemat dotyczy naprawy 4letniego samochodu w ASO z polisy AC PZM. PZM nie uznało mi oryginalnych części do naprawy, pisząc że:"W OWU AC w par 13 ust 9 oraz ust 11 jest informacja o częściach alternatywnych, iż PZM TU stosuje takie części ( Wyjątkiem stosowania oryginałów jest sytuacja, gdy auto ma jeszcze gwarancję)"tu są OWU pzmtu.pl/Produkty/Warunki/nowe/20110501-_OWU_AC_PZM_TU-_poprawna_wersja.PDF ale tam nie jest nigdzie jasno napisane że jak jest auto po gwarancji to stosują zamienniki, są jakieś ogólne zapisy, w punkcie 11 to już w ogóle rzecz tyczy się rozliczenia na kosztorys, a ja chcę naprawiać w ASO. Podczas zakupu polisy przeglądałam OWU i te punkty nie wydały mi sie podejrzane a agent powidział ze polisa jest bez udziałów własnych i takich tam badziewi.(zresztą tylko taką chciałam-pełną ochronę a nie jakieś badziewie) Czy PZM ma prawo nieuznać części oryginalnych? dzięki z góry i pozdrawiamMonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Co to znaczy " nie uznało mi" ? Czy został przedstawiony kosztorys lub faktura za naprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monikaV Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 tak, podczas wizyty w serwisie, pracownik powiedział że najpierw zrobi kosztorys i wyśle go do sprawdzenia do PZM zeby potem nie było jakiś problemów, i po paru dniach zaprosił mnie do biura i pokazał zwrotny kosztorys od likwidatora PZM z przekreślonymi częściami reflektor i zderzak oryginalnymi, a obok propozycje zamienników(znacznie tańszych) potem od osoby prowadzącej szkodę z ramienia PZM dostałam taką informację: "W OWU AC w par 13 ust 9 oraz ust 11 jest informacja o częściach alternatywnych, iż PZM TU stosuje takie części ( Wyjątkiem stosowania oryginałów jest sytuacja, gdy auto ma jeszcze gwarancję)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 właściwie to wszystko powinno być jasne, nawet odpowiedzi od PZM dostałaś bardzo czytelne, a kosztorys skorygowany od razu na zamienniki, a nie dopiero po naprawie, więc i serwis nie został wprowadzony w błąd.. Ubezpieczyciel wypłaci zgodnie z umową którą zawarłaś, serwis nadal może naprawić pojazd z uwzględnieniem jednak zamienników, bądź też oryginałów pod warunkiem, że Ty wyrównasz różnicę. Definicja części alternatywnych na pewno także znajduje się w OWU, a ze względu na to że tak się ubezpieczyłaś z pewnoscią była też bonifikata składki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi