nabuch Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Witajcie ,Moi rodzice ulegli wypadkowi samochodowemu ponad rok czasu temu . Dzisiaj rodzice zaczęli wypełniać dokumenty do ubezpieczyciela i między innymi jest pytanie o kwotę odszkodowania . Ciężko nam ocenić nawet jakiej sumy domagać się od ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek? Czy suma ta to tylko zadośćuczynienie za procent uszczerbku zdrowia czy i rekompensata za ból ? Proszę Was o pomoc. Tata miał:- złamany krąg L2 kręgosłupa- ogólne potłuczenia Tatę boli kręgosłup do dziś ale w opisie ze szpitala jest zaznaczone że ma duże zwyrodnienia kręgosłupa. Miał problemy z kręgosłupem i przed wypadkiem . Spędził w szpitalu 2 tygodnie Mama:-złamanie kości śródręcza-stłuczenie wątroby- potłuczenia ogólne- krwiak piersi- stłuczenie kolana Pozostałości -ból kolana pozostaje do dzisiaj miała z niego ściąganą wodę. Spędziła w szpitalu 5dni Wniosek będzie składany do TUW-u. Poradźcie na co zwrócić uwagę. Chcielibyśmy złożyć wniosek sami a dopiero po konsultacji z Wami ewentualnie spróbować powalczyć zwłaszcza że rodzice są już emerytami i niestety wypadek sprawił im dużo bólu a skutki odczuwają do dziś. Niestety poza dokumentacją po wypisie ze szpitala rodzice nie mają żadnych dodatkowych dokumentów potwierdzających urazy.I jeszcze jedno pytanie , do kiedy należy zgłosić się z prośbą o wypłatę odszkodowania z tytułu NW naszej polisy ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wniosek o wypłatę świadczenia z ubezpieczenia NNW należy zgłosić w ciągu maks. 3 lat od zdarzenia. Jeśli chodzi o postępowanie z ubezpieczenia OC to rodzice mają prawo do:- zadośćuczynienia za ból i cierpienie (nie ma zadośćuczynienia za trwały uszczerbek na zdrowiu - zgodnie z orzecznictwem SN trwały uszczerbek na zdrowiu jest tylko elementem pomocniczym. Krzywda, którą ma skompensować zadośćuczynienia ustala się w oparciu o zupełnie inne kryteria).- odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia- odszkodowanie z tytułu opieki (jeśli była zasadna - liczy się sam fakt zaistnienia potrzeby bez znaczenia czy ktoś wykonywał ją odpłatnie)- odszkodowanie z tytułu przejazdów, rehabilitacji- odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu - jeśli rodzice dorabiali coś do emerytur Nie sugerowałbym się podanymi powyżej stawkami, ponieważ nie są ona niczym uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1661348238 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Witam wszystkich! Kilka dni temu miałem wypadek samochodowy - otóż stałem na drodze (była mgła) bo inne samochody (jadące z naprzeciwka) wyprzedały samochód stojący na awaryjkach. Było ślisko na drodze. Nagle uderzył we mnie z tyłu samochód, który co prawda jak się okazało hamował, ale nie skutecznie i uderzył we mnie co doprowadziło do tego, że wypchnęło mnie do przodu i zderzyłem się czołowo z drugim samochodem jadącym z naprzeciwka. Mam pytania: 1. Samochoód jest do kasacji, szkody przekroczyły wartość samochodu (był uzywany, rocznik 1999). Ile mogę dostać? 2. Mam uszkodzony odcinek szyjny kręgosłupa (na szczęscie złamań nie ma) noszę gorset i boję się jeżdzic autem od tamtej pory, nawet siedząc z tyłu jako pasażer. Chodzę na rehabilitacje, jakieś masaże i ultradżwięki. Proszę o odpowiedź czy mogę ubiegać się o odszkodowanie i ile mniej więcej mogę dostać (biorąc pod uwagę fakt, że nie mam złamań, ale kręgoslup mnie boli i mam lęki przed jazdą autem). Oraz to że warunki na drodze były takie a nie inne. Będe wdzieczny za szybką odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi