bartek89 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 witam podczas pracy ciachłem sobie nozem zostałem przewieziony do szpitala założyli 2 szwy było to w pracy najpierw dostałem zwolnienie na 15 dni po tych 15 dniach miałem miec sciagniete szwy ale nie sciagneli i dostałem na 14 dni jeszcze teraz czekam az mi sciagna szwy moje pytanie kiedy moge sie starac o odszkodowanie gdy mi minie l 4? na ile moge liczyc mniej wiecej i jakie dokumenty mi są potrzebne do odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Najpierw wypadek musi zostac uznany za wypadek przy pracy, a leczenie calkowicie zakonczone.Poczytaj inne posty na tym forum - bylo juz wiele razy pisane co robic w takich wypadkach jak Twoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 bartek89 wrote: witam podczas pracy ciachłem sobie nozem zostałem przewieziony do szpitala założyli 2 szwy było to w pracy najpierw dostałem zwolnienie na 15 dni po tych 15 dniach miałem miec sciagniete szwy ale nie sciagneli i dostałem na 14 dni jeszcze teraz czekam az mi sciagna szwy moje pytanie kiedy moge sie starac o odszkodowanie gdy mi minie l 4? na ile moge liczyc mniej wiecej i jakie dokumenty mi są potrzebne do odszkodowania Szkodę można też likwidować z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Szkodę co do zasady zgłasza się do ubezpieczyciela po zakończeniu okresu leczenia i rehabilitacji. Co do wysokości procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu to ocenia to lekarz orzecznik. Z NNW wysokość świadczenia to iloczyntrwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenie. Z ZUS (pod warunkiem, że to wypadek przy pracy) za 1% trwałego uszczerbku obecnie 645zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaśka Kot Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Cześć, pracuję w sklepie mięsnym i miesiąc temu przy cięciu mięsa nożem przez nieuwagę przecięłam sobie palec. Założono mi w szpitalu 3 szwy, 4 tygodnie byłam na L4. W poniedziałek wracam do pracy. Została mi mała blizna. Czy mogę starać się o odszkodowanie z ZUSu i od pracodawcy za wypadek przy pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Witaj, z tego co piszesz, do urazu palca doszło przez Twoją chwilową nieuwagę. Niestety pracując z ostrymi przedmiotami tak czasami się zdarza. Oznacza to jednak, że nie ma możliwości uzyskania odszkodowania od pracodawcy. Świadczenie z OC pracodawcy można uzyskać tylko wtedy, gdy udowodni się jakieś zaniedbania pracodawcy np. nieprzestrzeganie przepisów BHP. Zdarzenie wyczerpało definicję wypadku przy pracy, więc można w takim przypadku starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUSu po zakończeniu leczenia. Obecnie ZUS wypłaca 917 zł za 1% uszczerbku na zdrowiu. Aby jednak dostać takie świadczenie, musi nastąpić trwały uszczerbek na zdrowiu. Przecięcie palca i kilka szwów bez uszkodzenia nerwów, ścięgien czy bez późniejszych powikłań niestety nie jest traktowane jako trwały uszczerbek na zdrowiu. Jeżeli jednak doszło do takich uszkodzeń albo jeśli blizna jest bardzo duża, brzydka i powoduje problemy z ruchomością palca, to powinnaś starać się o odszkodowanie. Polecam lekturę naszego Vademecum dotyczącego jednorazowego odszkodowania z ZUS oraz artykułu w temacie urazów dłoni i palców. W razie dalszych pytań zapraszam do wysłania zgłoszenia albo do odpowiedzi na forum. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia! Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi