Jump to content
Forum Odszkodowania

Ponowny uraz

tomaszek15
 Share

Recommended Posts

Witam. Rok temu miałem rekonstrukcję ACL i szycie łąkotki lewej nogi i byłem ubezpieczony tylko w 2 ubezpieczalniach. Po tym zdarzeniu ubezpieczyłem się jeszcze w kolejnych 2 zakładach. Pech chciał, że łąkotka znów była do zabiegu w lutym tego roku.

Teraz pytanie: czy ubezpieczalnie w których nie bylem ubezpieczony przy 1 zabiegu mogą odmówić wypłacenia mi odszkodowania podając za przyczynę wcześniejszą operację? Czy jest to zgodne z prawem i czy w takim przypadku będę mógł się odwoływać?

I jak to jest z kosztami leczenia? Ponieważ czytam sprzeczne informacje, iż mogę ubiegać się o zwrot kosztów leczenia z KAŻDEJ polisy w której miałem zwrot kosztów leczenia.

Pozdrawiam

wszystko zależy od tego co to są za ubezpieczenia i co jest w OWU ciężko jest odpowiedzieć jak się nie zna OWU. zobacz jaki masz zakres ubezpieczenia i jakie są wykluczenia

• 1 month later...
tomaszek15 wrote:
Teraz pytanie: czy ubezpieczalnie w których nie bylem ubezpieczony przy 1 zabiegu mogą odmówić wypłacenia mi odszkodowania podając za przyczynę wcześniejszą operację? Czy jest to zgodne z prawem i czy w takim przypadku będę mógł się odwoływać?
Pozdrawiam
W mojej ocenie zależy od tego czy ów następny zabieg był koniecznością z uwagi na zdarzenie, które nastąpiło przed ubezpieczeniem. Jeśli tak odpada podstwa do roszczenia. Gdyby było to np. nastepne ponowne złamanie w tym samym miejscu to T.U. raczej nie może się wyłączać od odpowiedzialności. Jednak stosują zapisy, że wówczas procentowy uszcerbek na zdrowiu określą się jako różnicą po następnym wypadku, a po pierwszym nieszczęśliwym wypadku. Trzeba czytać dokładnie zapisy OWU.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...