wegas Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 WitamIle dni musze być na chorobowym aby starać się o odszkodowanie dodam że stało mi się to przed pracą w drodze do pracya dokładnie wywróciłem się na parkingu i wbiłem sobie w reke metalowego preta rana nie jest duża bo tylko jeden szew ale posiadam ubezpieczenie prywatne jak i pracuje to chyba z ZUS tez mi się należy .Czy jest jakiś przepis dotyczący czasu chorobowego bo kierownik bardzo mnie prosił bym przyszedł w poniedziałek do pracy wiec wziołem tylko 5 dni zwolnienia L4 czy takie zwolnienia przedstawia sie puzniej w ubezpieczalni chodzi mi o PZU i ZUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 z ZUSu nie należy ci się odszkodowanie ponieważ wypadek nie był w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegas Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A niejest tak że w drodze do pracy i z pracy podlega sie też ubezpieczeniu pracowniczemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Za wypadek w drodze z do pracy przysługuje prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100 % podstawy wymiaru zasiłku, a nie prawo do jednorazowego odszkodowania.ZUS wypłaca odszkodowanie tylko wtedy jeśli wypadek był wypadkiem przy pracy. Jeśli posiada Pan dobrowolne ubezpieczenia NNW to z niego może Pan zgłosić szkodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi