Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

miałem wypadek na budowie w Holandii

Bercik3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

z winy pracodawcy uległem wypadkowi na budowie wyniku,którego doznałem złamania z przemieszczeniem kręgu szyjnego.Pracodawca będący na miejscu wypadku nie wezwał karetki pogotowia a jedynie pracowników firmy która delegowała mnie do pracy w tej firmie.Samochodem osobowym przewożono mnie z miejsca wypadku do biura firmy a następnie do szpitala.Pracodawca u którego miałem wypadek nie zgłosił wypadku do Inspekcji Pracy jak też moje Biuro,które mnie delegowało do pracy.Obie firmy odmawiają wypłaty odszkodowania i czy takie mi się należy.Jeżeli tak to jaka wysokość.

witam, jeżeli wypadek był z winy pracodawcy, musisz uderzyć w prawnika z holandii, koszty tam są wyższe niż w niemczech, ale sądzę, że warto.

Kiedy miał miejsce wypadek? masz dowody? świadków?

wypadek zaistniał w dniu.20.11.2007 r na budowie byłem wraz z pracodawcą,ale są swiadkowie rodzina holenderska,która opiekowała się mną do czasu przyjazdu pracownika z biura,posiadam dokumentację szpitalną,firma zwracała się do szpitala gdzie przebywałem o moją histrię choroby.

hmm, no sprawa ciekawa, ja niestety Ci nie jestem w stanie pomóc, poszukaj jakiejś firmy lub kancelarii.

a dalej się leczysz? jakaś rehabilitacja?

w sprawie najistotniejsze jest posiadanie dowodów, pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Pracowałem we Fracji na legalnym kontrakcie (składki ubezpieczenia społecznego we francuskim MSA opłacane prawidłowo przez pracodawcę miedzy innymi na wypadek przy pracy) , uległem wypadkowi w październiku 2005 r. w trakcie wykonywania obowiązków służbowych( złamanie nadgarstka ręki lewej). Byłem pięć miesięcy na płatnym zwolnieniu chorobowym( wypłata przez francuskiego MSA- francuska nazwa naszego ZUS lu KRUS- ubezpieczenie społeczne) , od tamtej pory trwa moja korespondencja z MSA , z której wynika że odszkodowanie za wypadek przy pracy mi się nie należy. Do tej pory nie mogę doprosić się kserokopii potwierdzenia posiadania przeze mnie ubezpieczenia w MSA. Pytanie: czy brak wypłaty odszkodowania ze strony francuskiej za wypadek przy pracy jest zgodny z prawem? proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej sprawy