Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Problem z wypłatą odszkodowania z Allianz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dnia 24.03.2011r miała miejsce kolizja nie z mojej winy. Sprawca wyjechał mi na rondzie, sam wezwał policję, ta jednak przyznała rację mi. Sprawca został ukarany mandatem. Tego samego dnia zgłosiłem szkodę do jego TU, którym jest Allianz, początkowo wszystko przebiegało bardzo sprawnie, gdyż szkodę zgłosiłem ok godziny 19, a następnego dnia o 12 był już u mnie rzeczoznawca. I od tego momentu zaczęły się problemy. Ok. 2 tygodni dopraszałem się o wycenę szkody, w końcu dostałem propozycję, kwota dla mnie satysfakcjonująca, a więc zgodziłem się na nią. Z mojej strony wszystkie formalności zostały dopełnione. Dostałem 22.04 pismo (w formie elektronicznej):

"TUiR Allianz Polska S.A. uprzejmie informuje, że rozszczenie Pani (powinno być Pana ;)) zgłoszone w związku z zainstnieniem ww. szkody nie może zostać rozpatrzone w terminie 30 dni od daty jego zgłoszenia w naszym zakładzie ubezpieczeń.

Wynika to z faktu nie otrzymania następujących dokumentów:

1. notatka z policji lub oświadczenie sprawcy o wyrządzonej szkodzie. O powyższe dokumenty wystąpił Allianz.

Równocześnie pragniemy dodać, że przypuszczalny termin zajęcia stanowiska w tej sprawie określamy na 14 dni od daty otrzymania powyższej dokumentacji."

Czyli wynika z tego, że mogę czekać do kiedy oni sobie zechcą? Termin 30 dni już został przekroczony, mogę jakoś wnieść o potwierdzenie tego, że Allianz wystąpił o te dokumenty? A może samemu mogę im donieść notatkę z Policji? Bo pojechać na komisariat to dla mnie nie problem. Coś mogę zrobić z tym fantem? Po 30 dniach nie powinny się liczyć odsetki?

Pozdrawiam,

Grzegorz Piotrowski

Nie sądzę, aby policja wydała Panu odpowiednią notatkę. Należy poczekać, Allianz czeka na informację z Policji w formie raporu z określonego czasu i miejsca. Można zażądac potwierdzenia wysłania zapytania na policję. Odszkodowanie nie przepadnie, sprawca przyjął mandat.

To, że odszkodowanie nie przepadnie to wiem. Chodzi jednak o czas. Samochód już dawno naprawiony, bo czymś jeździć trzeba, a pieniądze musiałem wyłożyć i opłaty się zbliżają...

Dziękuję bardzo za odpowiedź!