devvid Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam dnia 04.09.2010 miałem wypadek drogowy dziewczyna wyjechała mi z drogi podporzadkowanej i uderzyła w mój prawy bok.W wyniku uderzenia uderzyłem głowa o szybe (podejrzenie wstrzasu mozgu) doznalem urazu kolana barku i nadgartska.Moje pytanie brzmi bo miałem już komisje w TUW ile maja czasu na okreslenie odszkodowania czy można sie odwołac od niego jakie miej wiecej odszkodowania za taki uszczerbek sie nalezy.Najwazniejsze mam druga polise z pracy zawarta w PZU na 10000zł czy mogę sie ubiegac rowniez z niej i jak to jest jezeli cała moja dokumentacje ma TUWi jak to sie moze teraz potoczyc pozdrawiam i dziekuje odrazu za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Oczywiście możesz zgłosić wniosek o wypłatę świadczenia z ubezpieczenia NNW w PZU - załącz dok. medyczną i dokument potwierdzający zaistnienie zdarzenia. Jeśli chodzi o TUW to na drodze postępowania przed sądowego nie spodziewaj się zbyt wiele. Ciężko określić uszczerbek i kwotę zadośćuczynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devvid Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam powtórzę pytanie jak mam zalonczyc dokumentcję medyczną do PZU skoroma ją TUW zdjecia opinie lekarzy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devvid Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dzisiaj dostałem od tych złodziei takie pismo o takiej treści"TUW uprzejmie informuje iż w chwili obecnej trwają czynności likwidacyjne zmierzajace do ustalenia zasadnosci roszczenia i wysokosci naleznego świadczenia.To zdanie mnie zbulwersowało Mając na powyzsze na uwadze informujemy iz nie jest mozlwe zakonczenie procesu likwidacji przedmiotowej szkody w terminie 30 dni przewidzianym w ustawie 22.05.2003 r o ubezpieczeniach obowiazkowych.A wiecie co jest najbardziej żalosne pismo jest z dnia 09.12.2010 a piszą na koncu ze o stanowisku w przedmiotowej sprawie poinformujemy odrebnym pismem niezwlocznie po uzyskaniu wynikow komisji lekarskiej ktore zgodnie z wiedza zostana przekazane 10.12.2010 przez lekarzy orzecznikow.A list wysłali 10 .12.2010 stempel poczty pytam zatem jaki jest sens wysylania pisma z ktorego wynika ze w dniu jego wyslania beda mieli opinie lekarzy jedynie chyba taki by ta sprawe jak najdlużej przeciagnac.A najbardziej absurdalne jest to że w nagłówku piszą ze dotyczy szkody nr ... zz dnia 04.09.2010 a w treści jest Cytuję w nawiązaniu do zgłoszenia szkody osobowej z ubezpieczenia obowiazkowego odpowiedzialnosci cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w zwiazku z ruchem tych pojazdow powstalej w wyniku zdarzenia i tu data 30 Sierpnia 2010".Niewiem czy oni sami nieczytaja co pisza czy to poprostu stopien ich spostrzgawczosci jest rowny zero ja myślę zę wysyłaja to specjalnie by przedłużyc sprawę automatem takie listy kopiuj wklej.Moje pytania brzmią .Skoro dostarczyli mi to pismo ile czasu mają teraz na wypłate i ustalenia odszkodowania skoro ustawowy miesiac już minoł?Jak to mozliwe ze myla daty czy można zarzucić im z tego tytułu jakieś zastrzeżęnia.Jak myślicie co teraz zrobią miał może ktoś problem Z TUW w Łodzi z odszkodowaniem czy zanizają znaczni kwoty odszkodowanai czy warto się z nimi sądzić i w jaki sposób.Jeszcze wspomne że na wyznaczenie komisji czekałem prawie miesiac a potem na komisie dwa ile to jeszcze moze trwać zaczynam sie denerwowaćPozdrawiam dzikuje za ustalona pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Trwać może bardzo długo.Jeśli nie zmieścili się w 30 i jest jakieś uzasadnienie dla tej zwłoki (niejasne okoliczności, trudności w zdobyciu dokumentów itp) to teoretycznie maja 90 dni.Z tytułu złych dat oczywiście, można im coś zarzucać, aczkolwiek niewiele to da. Ewentualnie skarga na niedbałość itp. Dla twojej sprawy raczej nie ma tu żadnego większego znaczenia.Nie wiem czy TUW Łódź zaniża - jak pokazują wypowiedzi ludzi - każdy ubezpieczyciel walczy o minimalizacje swoich strat. Jest to najbardziej właściwa polityka firmy, choć dla nas poszkodowanych - trudna do przyjęcia.List maja wzorcowy, to że ustalają, że piszą iż sprawdzają zasadność - to ma cie lekko zirytować i sprawić byś stracił pewnośc siebie. Jest to standardowy dokument - nikt go nie pisał z myślę konkretnie o twojej osobie. Na komisje w zasadzie czekałeś w normie, likwidacja szkody trwa zwykle dłużej niż 3-6 miesięcy (jak trafia do sądu to już mówimy o latach). Można się odwoływać do Rzecznika za przedłużanie działań, ale zwykle jest to tylko upomnienie, a dodatkowo jeśli TUW będzie musiało do Rzecznika przesłać dokumenty do wglądu - to jeszcze przedłuża proces jak w moim przypadku. Pozostaje uzbroić się w cierpliwość, nie reagować na zdania przeznaczone dla każdego uszkodzonego i anallizować każdy dokument zanim się na niego odpowie Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devvid Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Pani Avo a czy mogła by pani udostepnić /pomóc mi gdzie moge znalesc wzor odwołania od zaniżonego odszkodowania z OC sprawcy wypadku jedyne co znalazłem to tą stronę http://www.rzu.gov.pl/serwis-prawny/wzory-pism/Ubezpieczenia_gospodarcze__ubezpieczenia_komunikacyjne__na_zycie__mienia___853 ale niestety niema takiego dokumentu na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 devvid wrote: Witam powtórzę pytanie jak mam zalonczyc dokumentcję medyczną do PZU skoroma ją TUW zdjecia opinie lekarzy itp. Występujesz do TUW o wydanie kompletnej kopii dokumentacji medycznej (ewentualnie do jednostek które prowadziły leczenie, jeśli TUW także dostało kopie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi