Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ponowna odmowa wypłaty odszkodowania oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem otrzymaniem odszkodowania od firmy ubezpieczeniowej. Wycena szkody zrobiona, rzeczoznawca na miejscu.

Ubezpieczyciel po raz kolejny odmówił mi wypłaty odszkodowania ze względu na brak potwierdzenia sprawcy kolizji. ostatnio dostałem maila o treści:

W odpowiedzi na pismo w sprawie odmowy wypłaty odszkodowania, informujemy, że:

1. Właścicielem pojazdu, który uszkodził Pana samochód jest

natomiast użytkownikiem
2. Oświadczenie osoby, która kierowała pojazdem jest nieczytelne w zakresie nazwiska tej osoby, oraz miejsca zamieszkania,

3. Musimy posiadać oświadczenie użytkownika pojazdu tj.

, że osoba, która kierowała pojazdem posiadała zgodę,

4. Musimy posiadać kserokopię prawa jazdy tej osoby oraz kserokopię dowodu rejestracyjnego.

Skierowaliśmy dwukrotnie do firmy

pisma, ale nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Dlatego tez zmuszeni byliśmy odmówić wypłatę odszkodowania do czasu otrzymania wszystkich niezbędnych dokumentów i informacji.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co w takiej sytuacja należy zrobić, proszę o pomoc.

1. zgoda na prowadzenie pojazdu nie jest niezbędna dla ustalenia odpowiedzialności. To jedynie sprawa wtórna pozwalająca Ubezpieczycielowi dochodzić ewentualnego zwrotu regresowego do kierującego gdyby się okazało, że wszedł on w posiadanie pojazdu nielegalnie. I w ten deseń uderzaj, . 2. To nie właściciel prowadził pojazd, więc trudno, żeby on potwierdził okoliczności szkody i przyznał się do spowodowania kolizji, natomiast dane kierującego musisz znać, spróbuj rozszyfrować bazgroły z oświadczenia i prześlij je w odwołaniu, a do potwierdzenia właściciela odnieś się jak wyżej

Dzięki za odpowiedź . Niestety dane są nie do rozszyfrowania. Będę musiał pójść na policję bo jedyne co mam to czytelny nr i seria dowodu osobistego. A co do kierującego to była akwizytorka farmaceutyczna a auto było leasingowe. Więc nie sądzę żeby w firmie podali mi jej dane skoro olali ubezpieczyciela.