Witam
Mam mały problem z naszym kochanym PZU.. dwa miesiące temu mój NIEPEŁNOLETNI brat jechał rowerem do szkoły i spowodował wypadek na drodze. Przewrócił się na ulicę (ulica bez poboczy ani chodników-raczej wiejska asfaltówka) a jadący za nim samochód go potrącił po czym wylądował w rowie.. Kierowca samochodu miał wykupiony cały pakiet ubezpieczeń, więc powiedział mojemu bratu, że nie musi się o nic martwić i od razu wezwał karetkę oraz policję. Brat dostał mandat 100 zł za spowodowanie wypadku a karetka zabrała go do szpitala, ponieważ pękła mu jakaś kosteczka w łokciu i wymagana była natychmiastowa pomoc oraz operacja. I tu się zaczął problem.. Dwa tygodnie temu dostał pismo (a jest niepełnoletni), że Zakład Ubezpieczeń PZU żąda zapłaty ( w ciągu 14 dni a jeśli nie, sprawę skierują do sądu ) 8.000 zł z tytułu regresu ponad oparta o art. 43 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych itd. Wynika z tego, że mój brat musiałby prowadzić pojazd mechaniczny oraz zbiec z miejsca zdarzenia. Oczywiście napisaliśmy pismo odwołujące. Dzisiaj dostaliśmy kolejne pismo, że nadal musimy zapłacić pieniądze, ale tym razem na podstawie art. 828 Kodeksu Cywilnego. Czy taka sytuacja może mieć miejsce?? Czy PZU ma prawo żądać od niepełnoletniego chłopaka zapłaty 8.000 zł z tytułu regresu ?? Czy może zwrócić się po pomoc do prawnika?? Proszę o pomoc bo takie pieniądze dla moich rodziców w tej chwili są dużym problemem... Pozdrawiam..