Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie kostki bocznej (Weber B) bez przemieszczenia

grzechoo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Trafiłem przypadkiem na forum i rady okazują się bardzo pomocne. Podziwiam też Waszą cierpliwość, której ja niestety nigdy nie miałem.

Wracając do tematu, klasyka: boisko, bieg do piłki, hamowanie, lewa noga się poślizgnęła, prawa została pode mną.

Cały ciężar został na prawej nodze, stopa wygięła się do zewnątrz a ja na niej przysiadłem. Coś chrupnęło no i ból...

Werdykt: złamana kostka boczna i 6 tygodni szyny gipsowej.

Już się kiedyś łamałem, ale pierwszy raz jest to noga.

Chciałbym zapytać użytkowników forum, których spotkała identyczna kontuzja:

- czy mrowienie i uczucie przy kostce jakby mi ktoś robił pokrzywkę jest normalne?

- czy możliwe jest zastosowanie gipsu żywicznego? Mam na razie szynę, ale nawet mi tego nie zaproponowano w momencie przyjęcia do gipsowania

- czy mogę spokojnie kilka razy na jakiś czas ruszać palcami u nogi? Nie boli to wcale, a myśle że poprawi krążenie

- no i w końcu jak to wygląda po zdjęciu gipsu. Jak długo dochodzicie do siebie? Wiem, że każdy organizm jest unikalny i te czasy mogą być różne jednak bardzo proszę o taką informację. Jest nadzieja, że koło grudnia będę normalnie chodzić bez kul? Jakieś kuśtykanie ale, żeby wyrzucić kule z rąk...

AHA! Połamałem się 23 września więc sprawa jest dość świeża

PS. Ból przy opuszczeniu nogi jest straszny. Zaczyna się po jakichś 5 sekundach i boli jak silne odparzenie, jakby ktoś wbijał tysiące drobnych szpilek i mam wrażenie że to skóra boli jakby ją ktoś rozciągał a nie kość. Muszę od razu cofać nogę i ją na czymś układać bo ból jest po prostu nie do zniesienia. Czy jest to związane z odpuszczaniem opuchlizny (gips się obsuwa i nie przylega tak szczelnie) czy po prostu wynik nie ruszania kończyną od tygodnia?

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...