wypadek i wypowiedzenie z pracy

Założył jarokol, 20 grudnia 2010 · 351 wyświetleń

jarokol

witam wszystkich. chciałbym wam opowiedzieć pewna historikę która mnie spotkała i nie bardzo wiem jak wybrnąć z tego:

pracuje od kwietnia w pewnej firmie budowlanej. dopiero po 3 miesjacach udalo mi sie otrzymac umowe o prace. miesjac temu mialem wypadek w pracy. wchodzac na rusztowanie warszawskie a raczej na blat na tym rusztowaniu (blat był z desek) deski zarwały sie podemna. nie pomyślcie ze jestem tak gruby. Poprostu deski były zbyt cienkie i nieodpowiednie.o czym wspominalem szefowi. uslyszalem ze nie ma innych i zebym nie marudzil. wyladowałe na pogotowiu. spedziłem prawie cały miesjac na zwolnieniu. pobijalm sie dosc mocno mimo ze spadlem tylko z okolo 1 m. zrobil mi sie krwiak na plecach. na szczescie wszystko juz mam to za soba.

dzis w pierwszym dniu po powrocie do pracy moj szef podsunol mi jakas karteczke z zaswiadczeniem:

cytuje dokładnie:

OSWIADCZENIE PRACOWNIKA O ZAPOZNANIU SIE Z DOKONANA PRZEZ PRACODAWCE OCENE RYZYKA ZAWODOWEGO

O TRESCI:

ze ja nizej podpisany zostalem poinformowany w dniu 30,07,20010 przez pracodawce o ryzyku zawodowym ktore wiaze sie z wykonywana przezemnie prace na staowisku:

PRACOWNIK BUDOWLANY

Pracodawca poinformował mnie ponadto o zasadach ochrony przed zagrozeniem wystepujacym na moim stanowisku pracy.

kazal mi to podpisac z data 30.07.2010. gdy odmowilem byl bardzo oburzony tym faktem.

czy mogli byscie mi doradzic co powinienem dalej zrobic. nadmienie ze nie myslalem jeszcze o staraniu sie o odszkodowanie i zakonczylo sie.. nie podpisalem dokumentu i wylecialem z pracy..

pracodawca powiedzial ze dokument byl wydrukowany juz w lipcu tylko sie zapodzial i nie dal mi go do podpisu.

raport podpisalem z data 14.12 ze zapoznalem sie znim. chcialem wniesc poprawki. co prawda ociagalem sie i dopiero dzis czyli po 6 dniach od zapoznania sie z nim. a popoludniu juz dostalem liste,m poleconym raport. w raporcie uznano ze to byl jednak wypadek przy pracy. chcialbym tez wiedziec ile jest dni na wnisienie zastrzezen. BHP-owiec powiuedzial ze 5 dni od sprzadzenia protokolu. czyli od 13.12 kiedy byl sporzadzony termin minol 18.12, wedlug mnie liczy sie od daty zapoznania sie. gdzie termin uplynol wniedziele 19. a list zostal wyslany 18 wiec pracodwca sie pospieszyl. a ja odrobine spoznilem.

teraz chce isc do ZUS apozniej do sadu pracy. jakie mam realne szanse na pozytywne zalatwienie dla mnie tych spraw

andrzejgryczka
Poprawki do protokołu można wnieść w ciągu 7 dni od przedstawienia protokołu pracownikowi. Jaką przyczynę wypadku wpisano w protokole, czy stwierdzono winę pracodawcy, bo to na nim ciąży obowiązek dostarczenia odpowiedniego sprzętu.
jarokol

wina było zlamanie sie deski.

czy termin jest napewno 7 dni?? mozna jakis artykul badz paragraf mowiacy o tym terminie??

andrzejgryczka

Sprawdziłem w rozporządzeniu z dnia 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i nie ma wskazanego terminu na zgłoszenie uwag (w poprzednim wpisie wkradł się błąd).

§ 11. 1. Zespół powypadkowy jest obowiązany zapoznać poszkodowanego z treścią protokołu powypadkowego przed jego zatwierdzeniem.

2. Poszkodowany ma prawo zgłoszenia uwag i zastrzeżeń do ustaleń zawartych w protokole powypadkowym, o czym zespół powypadkowy jest obowiązany pouczyć poszkodowanego.

3. Poszkodowany ma prawo wglądu do akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek i odpisów oraz kopii.

4. Zespół powypadkowy zapoznaje z treścią protokołu powypadkowego członków rodziny zmarłego pracownika, o których mowa w art. 13 ust. 2 ustawy, oraz poucza ich o prawie zgłaszania uwag i zastrzeżeń do ustaleń zawartych w protokole powypadkowym.

Termin 5 dni dotyczy obowiązku zatwierdzenia protokołu przez pracodawcę:

§ 13. 1. Protokół powypadkowy zatwierdza pracodawca nie później niż w terminie 5 dni od dnia jego sporządzenia.

2. Pracodawca zwraca niezatwierdzony protokół powypadkowy, w celu wyjaśnienia i uzupełnienia go przez zespół powypadkowy, jeżeli do treści protokołu powypadkowego zostały zgłoszone zastrzeżenia przez poszkodowanego lub członków rodziny zmarłego wskutek wypadku pracownika albo protokół powypadkowy nie odpowiada warunkom określonym w rozporządzeniu.

3. Zespół powypadkowy, po dokonaniu wyjaśnień i uzupełnień, o których mowa w ust. 2, sporządza, nie później niż w terminie 5 dni, nowy protokół powypadkowy, do którego dołącza protokół powypadkowy niezatwierdzony przez pracodawcę.

4. W przypadku, o którym mowa w § 8 ust. 3, protokół powypadkowy zatwierdza pracodawca poszkodowanego pracownika. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio.

jarokol

zgadza sie Panie Andrzeju. dotarlem do tych informacji. jednak skoro jest wymog na pracodawcy 5 dni to wyglada na to ze pracownik tez tyle ma. wiem tez od kontrolera z PIP ze wnioski moge wniesc pozniej w sadzie/ najwazniejsze jest to aby wypadek był uznany przez pracodawce. i tak sie stalo.

jeszcze raz dziekuje. teraz czekam na dokumenty z PIP i ide do ZUS i do Sadu Pracy

andrzejgryczka
A czemu chce Pan prostować treść protokołu?
jarokol

punkt 12:

przeszkody lub trudnosci, ktore uniemozliwily sporzadzenie protokołu w wymaganym terminie 14 dni:

tak napisał:

według zaświadczenie ze szpitala z dnia 09. nie stwierdzono urazu, wiec nie bylo podstaw do wszczęcia procedury powypadkowej.

wdlug mnie :

uważam ze nie był żadnych przeszkód co do sporzadzenia protokołu w

wymaganym terminie 14 dni. Mimo że pracodawca został poinformowany w

dniu wyapdku i po moim wyjsciu ze szpitala że moj stan zdrowia jest

stabilny to w ciagu kolejnych 7 dni uleg znacznemu pogoreszeniu. Co

skutkowało kolejna wizyta w szpitalu na izbie przyjęc w dniu 17,11,2010

i stwierdzenie powstania krwiaka w miejscu uderzenia sie. w tym okresie

czasu nikt nie kontaktował sie w celu sporzadzenia dokumentacji

powypadkowej.

teraz pytanie. czy ja mam obowiazek informowac na biezaco pracodawce o przebiugo choroby??

Ewania
Skoro wypadek jest uznany za wypadek przy pracy i nie zawiera w punkcie 5 stwierdzeń niekorzystnych dla poszkodowanego (a wygląda na to, ze nie zawiera) to nie masz zadnego powodu odwoływać sie do sadu przeciez!