jarokol Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 witam wszystkich. chciałbym wam opowiedzieć pewna historikę która mnie spotkała i nie bardzo wiem jak wybrnąć z tego:pracuje od kwietnia w pewnej firmie budowlanej. dopiero po 3 miesjacach udalo mi sie otrzymac umowe o prace. miesjac temu mialem wypadek w pracy. wchodzac na rusztowanie warszawskie a raczej na blat na tym rusztowaniu (blat był z desek) deski zarwały sie podemna. nie pomyślcie ze jestem tak gruby. Poprostu deski były zbyt cienkie i nieodpowiednie.o czym wspominalem szefowi. uslyszalem ze nie ma innych i zebym nie marudzil. wyladowałe na pogotowiu. spedziłem prawie cały miesjac na zwolnieniu. pobijalm sie dosc mocno mimo ze spadlem tylko z okolo 1 m. zrobil mi sie krwiak na plecach. na szczescie wszystko juz mam to za soba.dzis w pierwszym dniu po powrocie do pracy moj szef podsunol mi jakas karteczke z zaswiadczeniem:cytuje dokładnie: OSWIADCZENIE PRACOWNIKA O ZAPOZNANIU SIE Z DOKONANA PRZEZ PRACODAWCE OCENE RYZYKA ZAWODOWEGO O TRESCI:ze ja nizej podpisany zostalem poinformowany w dniu 30,07,20010 przez pracodawce o ryzyku zawodowym ktore wiaze sie z wykonywana przezemnie prace na staowisku:PRACOWNIK BUDOWLANYPracodawca poinformował mnie ponadto o zasadach ochrony przed zagrozeniem wystepujacym na moim stanowisku pracy. kazal mi to podpisac z data 30.07.2010. gdy odmowilem byl bardzo oburzony tym faktem.czy mogli byscie mi doradzic co powinienem dalej zrobic. nadmienie ze nie myslalem jeszcze o staraniu sie o odszkodowanie i zakonczylo sie.. nie podpisalem dokumentu i wylecialem z pracy..pracodawca powiedzial ze dokument byl wydrukowany juz w lipcu tylko sie zapodzial i nie dal mi go do podpisu. raport podpisalem z data 14.12 ze zapoznalem sie znim. chcialem wniesc poprawki. co prawda ociagalem sie i dopiero dzis czyli po 6 dniach od zapoznania sie z nim. a popoludniu juz dostalem liste,m poleconym raport. w raporcie uznano ze to byl jednak wypadek przy pracy. chcialbym tez wiedziec ile jest dni na wnisienie zastrzezen. BHP-owiec powiuedzial ze 5 dni od sprzadzenia protokolu. czyli od 13.12 kiedy byl sporzadzony termin minol 18.12, wedlug mnie liczy sie od daty zapoznania sie. gdzie termin uplynol wniedziele 19. a list zostal wyslany 18 wiec pracodwca sie pospieszyl. a ja odrobine spoznilem. teraz chce isc do ZUS apozniej do sadu pracy. jakie mam realne szanse na pozytywne zalatwienie dla mnie tych spraw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Poprawki do protokołu można wnieść w ciągu 7 dni od przedstawienia protokołu pracownikowi. Jaką przyczynę wypadku wpisano w protokole, czy stwierdzono winę pracodawcy, bo to na nim ciąży obowiązek dostarczenia odpowiedniego sprzętu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarokol Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 wina było zlamanie sie deski.czy termin jest napewno 7 dni?? mozna jakis artykul badz paragraf mowiacy o tym terminie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Sprawdziłem w rozporządzeniu z dnia 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i nie ma wskazanego terminu na zgłoszenie uwag (w poprzednim wpisie wkradł się błąd).§ 11. 1. Zespół powypadkowy jest obowiązany zapoznać poszkodowanego z treścią protokołu powypadkowego przed jego zatwierdzeniem.2. Poszkodowany ma prawo zgłoszenia uwag i zastrzeżeń do ustaleń zawartych w protokole powypadkowym, o czym zespół powypadkowy jest obowiązany pouczyć poszkodowanego.3. Poszkodowany ma prawo wglądu do akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek i odpisów oraz kopii.4. Zespół powypadkowy zapoznaje z treścią protokołu powypadkowego członków rodziny zmarłego pracownika, o których mowa w art. 13 ust. 2 ustawy, oraz poucza ich o prawie zgłaszania uwag i zastrzeżeń do ustaleń zawartych w protokole powypadkowym. Termin 5 dni dotyczy obowiązku zatwierdzenia protokołu przez pracodawcę:§ 13. 1. Protokół powypadkowy zatwierdza pracodawca nie później niż w terminie 5 dni od dnia jego sporządzenia.2. Pracodawca zwraca niezatwierdzony protokół powypadkowy, w celu wyjaśnienia i uzupełnienia go przez zespół powypadkowy, jeżeli do treści protokołu powypadkowego zostały zgłoszone zastrzeżenia przez poszkodowanego lub członków rodziny zmarłego wskutek wypadku pracownika albo protokół powypadkowy nie odpowiada warunkom określonym w rozporządzeniu.3. Zespół powypadkowy, po dokonaniu wyjaśnień i uzupełnień, o których mowa w ust. 2, sporządza, nie później niż w terminie 5 dni, nowy protokół powypadkowy, do którego dołącza protokół powypadkowy niezatwierdzony przez pracodawcę.4. W przypadku, o którym mowa w § 8 ust. 3, protokół powypadkowy zatwierdza pracodawca poszkodowanego pracownika. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarokol Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 zgadza sie Panie Andrzeju. dotarlem do tych informacji. jednak skoro jest wymog na pracodawcy 5 dni to wyglada na to ze pracownik tez tyle ma. wiem tez od kontrolera z PIP ze wnioski moge wniesc pozniej w sadzie/ najwazniejsze jest to aby wypadek był uznany przez pracodawce. i tak sie stalo.jeszcze raz dziekuje. teraz czekam na dokumenty z PIP i ide do ZUS i do Sadu Pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 A czemu chce Pan prostować treść protokołu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarokol Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 punkt 12:przeszkody lub trudnosci, ktore uniemozliwily sporzadzenie protokołu w wymaganym terminie 14 dni:tak napisał:według zaświadczenie ze szpitala z dnia 09. nie stwierdzono urazu, wiec nie bylo podstaw do wszczęcia procedury powypadkowej. wdlug mnie :uważam ze nie był żadnych przeszkód co do sporzadzenia protokołu wwymaganym terminie 14 dni. Mimo że pracodawca został poinformowany wdniu wyapdku i po moim wyjsciu ze szpitala że moj stan zdrowia jeststabilny to w ciagu kolejnych 7 dni uleg znacznemu pogoreszeniu. Coskutkowało kolejna wizyta w szpitalu na izbie przyjęc w dniu 17,11,2010i stwierdzenie powstania krwiaka w miejscu uderzenia sie. w tym okresieczasu nikt nie kontaktował sie w celu sporzadzenia dokumentacjipowypadkowej. teraz pytanie. czy ja mam obowiazek informowac na biezaco pracodawce o przebiugo choroby?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Skoro wypadek jest uznany za wypadek przy pracy i nie zawiera w punkcie 5 stwierdzeń niekorzystnych dla poszkodowanego (a wygląda na to, ze nie zawiera) to nie masz zadnego powodu odwoływać sie do sadu przeciez! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts