matee Posted March 14, 2007 Share Posted March 14, 2007 Witam, Prosilbym o mala pomoc i moze jakies propozycje co dalej? 20 stycznia mialem wypadek (jestem poszkodowanym) sprawca wypadku niestetyuciekl ale udalo mi sie wczesniej zapisac jego nr rej. Podalem te nr policjipo jakims tam czasie udalo sie go odnalesc Pan sie przyznal otrzymal madatpodal swoja polise ( TWU Pocztowe....). 23 stycznia (kiedy jeszcze nieznalem polisy sprawcy) zglosilem sie do PZU o likiwdacje szkody (w pzuposiadam tylko OC) co dziwne sprawe bardzo szybko zalatwiono... wycenionoszkode (szkoda calkowita). Kiedy otrzymalem nr polisy sprawcy podalem go doPZU, zas PZU przekazalo dokumenty (8 luty) do TUW Pocztowe (juz nie wspomneze dokumenty wedrowaly z warszawy do olsztyna przez 2 tyg). Wkoncu 16 lutegoTUW Pocztowe "przyznalo sie" ze otrzymali dokumenty, likwidator zapoznawalsie z nimi chyba przez kolejne 2 tyg? Od poczatku marca nic sie niedzieje... otrzymalem informacje tylko ze wyslali dokumenty do sprawcy (opotwierdzenie zdarzenia) i czekaja.. jako ze TUW Pocztowe ma tylko kilkaoddzialow w Polsce wszystko dzieje sie droga pocztowa. Dodadkowo mogepowiedziec ze w aktach sprawy jest protokul policyjny. Teraz kilka pytan:1. Jaki czas ma ubezpieczyciel na wyplate odszkodowania? Myslalem ze 30dni,Pani w TUW Pocztowe stwierdzila ze 90... Jest jakis art. gdzie moge znalesctaki zapis?2. Czy potwierdzenie od sprawcy jest niezbedne do wyplacenia odszkodowania?Nie wystarczy protokol policyjny? Prosze pomoc, dziekuje. ps. Dzwoniac dzis do tuw i informujac ze powinni w moim przypadku zastosowac 30dniowy okres wyplaty odszkodowania otrzymalem informacje ze dalej czekaja na oswiadczenie sprawcy... i raczej upieraja sie ze okres to 90dni... co dalej? Podania.. a moze sprawa sadowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia Posted March 14, 2007 Share Posted March 14, 2007 Witam.Firmę ubezpieczeniową obowiązuje 30-dniowy termin udzielenia odpowiedzi na roszczenie. Ponieważ jak Pan napisał sprawca został ujęty i przyjął mandat, jest więc ewidentnie winny (w przypadku co do niejasności sprawcy szkody ZU może przedłużyć czas rozpatrzenia sprawy do 90 dni). Jeżeli ZU nie potrafi dotrzymać ustawowego terminu radziła bym wystosować pismo (najlepiej poleconym). Należało by przypomnieć, zakładowi ubezpieczeń, że ma Pan w takim przypadku prawo do odsetek ustawowych i nie jest tu okolicznością łagodzącą to, że nie otrzymali jeszcze dokumentów od sprawcy.Zapis o 30 dniowym terminie znajduje się w artykule art. 14 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee Posted March 15, 2007 Author Share Posted March 15, 2007 asia wrote:Witam.Firmę ubezpieczeniową obowiązuje 30-dniowy termin udzielenia odpowiedzi na roszczenie. Ponieważ jak Pan napisał sprawca został ujęty i przyjął mandat, jest więc ewidentnie winny (w przypadku co do niejasności sprawcy szkody ZU może przedłużyć czas rozpatrzenia sprawy do 90 dni). Jeżeli ZU nie potrafi dotrzymać ustawowego terminu radziła bym wystosować pismo (najlepiej poleconym). Należało by przypomnieć, zakładowi ubezpieczeń, że ma Pan w takim przypadku prawo do odsetek ustawowych i nie jest tu okolicznością łagodzącą to, że nie otrzymali jeszcze dokumentów od sprawcy.Zapis o 30 dniowym terminie znajduje się w artykule art. 14 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.PozdrawiamTak tez zrobie, zobaczymy co sie stanie. Postram sie odpowiedziec jak dalej ta sprawa sie toczy. Dziekuje za pomoc i odpowiedz.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rufu_s1 Posted March 19, 2007 Share Posted March 19, 2007 mają 30 dni na odpowiedz....proszę zająć się również sprawą odszkdowania za uszczerbek na zdrowiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matee Posted March 19, 2007 Author Share Posted March 19, 2007 rufu_s1 wrote: mają 30 dni na odpowiedz....proszę zająć się również sprawą odszkdowania za uszczerbek na zdrowiu Maja nie maja.. Tak czy inaczej otrzymalem od nich dzis pismo ze "Wyslali zawiadomienie do sprawcy i do dnia dzisiejszego nie otrzymali odpowiedzi" "Sprawa zostala przekazana do likwidatora w celu ustalenia sprawcy...." pozatym tak jak pisalem wczesniej oni twierdza ze maja 90dni i . Bede pisal skargi ale watpie zebym cos przyspieszyl... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirka Posted April 15, 2007 Share Posted April 15, 2007 prosze o pomoc w sprawie jak dochodzic i od kogo odszkodowania za uszkodzony samochod przz sarne na terenie niezabudowanym gdzie nie ma znaku uwaga na zwierzeta lesne. na miejscu wypadku byla policja i spisala protokol .zaznaczam,ze nie mam autokaska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Witam,przepraszam że tak długo oczekiwała Pani na odpowiedź. Otóż istnieje szansa uzyskania odszkodowania od Zarządu Dróg,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trivval Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Witam, Od niedawna jestem pośrednio "odpowiedzialny" za kolizję mojego samochodu z innym. Pośrednio, gdyż kierowcą był mój znajomy, a samochód ma wpisanego mnie, jako właściciela. Sprawa polega na tym, iż posiadam ubezpieczenie w TUW. Chciałem w związku z tym dowiedzieć się, czy ewentualne zwyżki za kolizję odnoszą się tylko do ubezpieczeń zawartych przeze mnie wobec tylko tej firmy czy też wszystkich? I w ogóle ile mniej-więcej one wynoszą? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts