asyll Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Witam.Doznałam poważnego złamania piszczeli oraz kości strzałkowej podczas upadku na oblodzonej ulicy.Jestem po operacji,mam na stałe "wmontowane" płytki variax, zarówno w piszczeli jak i w kostce.Bardzo bolesny uraz,jestem w gispie,wkrótce mam zdjąć szwy.Moje pytanie chciałabym ubiegać się o odszkodowanie od miasta,droga była w fatalnym stanie.Mam zdjęcia z miejsca zdarzenia lecz jedynymi świadkami są moja matka , która przybiegła z domu mi z pomocą i brat , który zawiózł mnie do szpitala.Proszę o radę od czego zacząć starania o odszkodowanie, czy sama mam oszacować startę ? czy też może lepiej zlecić to firmie odszkodowawczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackovy Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ja na Twoim miejscu udałbym się z tym do firmy, która walczy o odszkodowania. Wprawdzie biorą prowizję za to, ale z doświadczenia wiem, że są w stanie O WIELE więcej kasy wyciągnąć od ubezpieczyciela. W tym przypadku od miasta. Mają doświadczenie, swoich prawników, cały sztab ludzi. Najlepiej od tego zacznij, bo sprawa jest oczywista i z odszkodowaniem nie powinno być żadnego problemu. A na własną rękę pewnie dostałabyć mniej pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxx1982 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Witam,piszę w tym wątku gdyz mam podobny problem. Otóż złamałem nogę na oblodzonej drodze, której zarządcą jest Miejski Zarząd Dróg i Zieleni, Złamanie miało miejsce w piszczelu, w którym po zabiegu mam wsadzone dwie płytki i sześć śrub. Według lekarzy przez najbliższe pół roku będę poruszał sie tylko i wyłącznie o kulach a całkowity okres rechabilitacji będzie trwał nawet 1, 5 roku. W tej chwili już od dwóch tygodni przebywam w szpitalu.. w związku z powyższym postanowiłem wystąpic o odszkodowanie tyle tylko, że w wniosku, który należy wypełnić w "Zarządzie..." istnieje rubryka, w której należy oszacować straty. I tu moje pytanie w jaki sposób to zrobić i o jaką kwotę należy wnioskować? Chciałbym przy tym zaznaczyć że dotychczasowa praca, którą wykonywałem związana była z koniecznością przemieszczania się (kierowca) a uraz ten uniemozliwia mi w najbliższym czasie wykonywanie tego zawodu. bardzo proszę o jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Postępowanie w tego typu przypadkach należy rozpocząć od ustalenia zarządcy danego odcinka drogi (podmiotu odpowiedzialnego za jego utrzymanie) i ustalenia czy dany podmiot posiada ubezpieczenia OC. Następnie należy oszacować wysokość odszkodowania (koszty leczenia, utracony dochód, opieka, przejazdy, rehabilitacja) i zadośćuczynienia i zgłosić roszczenie do podmiotu (Ubezpieczyciela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi