Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamanie na ośnieżonej i oblodzonejj drodze

asyll
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Doznałam poważnego złamania piszczeli oraz kości strzałkowej podczas upadku na oblodzonej ulicy.Jestem po operacji,mam na stałe "wmontowane" płytki variax, zarówno w piszczeli jak i w kostce.

Bardzo bolesny uraz,jestem w gispie,wkrótce mam zdjąć szwy.

Moje pytanie chciałabym ubiegać się o odszkodowanie od miasta,droga była w fatalnym stanie.Mam zdjęcia z miejsca zdarzenia lecz jedynymi świadkami są moja matka , która przybiegła z domu mi z pomocą i brat , który zawiózł mnie do szpitala.

Proszę o radę od czego zacząć starania o odszkodowanie, czy sama mam oszacować startę ? czy też może lepiej zlecić to firmie odszkodowawczej.

Ja na Twoim miejscu udałbym się z tym do firmy, która walczy o odszkodowania. Wprawdzie biorą prowizję za to, ale z doświadczenia wiem, że są w stanie O WIELE więcej kasy wyciągnąć od ubezpieczyciela. W tym przypadku od miasta. Mają doświadczenie, swoich prawników, cały sztab ludzi. Najlepiej od tego zacznij, bo sprawa jest oczywista i z odszkodowaniem nie powinno być żadnego problemu. A na własną rękę pewnie dostałabyć mniej pieniędzy.

Witam,

piszę w tym wątku gdyz mam podobny problem. Otóż złamałem nogę na oblodzonej drodze, której zarządcą jest Miejski Zarząd Dróg i Zieleni, Złamanie miało miejsce w piszczelu, w którym po zabiegu mam wsadzone dwie płytki i sześć śrub. Według lekarzy przez najbliższe pół roku będę poruszał sie tylko i wyłącznie o kulach a całkowity okres rechabilitacji będzie trwał nawet 1, 5 roku. W tej chwili już od dwóch tygodni przebywam w szpitalu.. w związku z powyższym postanowiłem wystąpic o odszkodowanie tyle tylko, że w wniosku, który należy wypełnić w "Zarządzie..." istnieje rubryka, w której należy oszacować straty. I tu moje pytanie w jaki sposób to zrobić i o jaką kwotę należy wnioskować? Chciałbym przy tym zaznaczyć że dotychczasowa praca, którą wykonywałem związana była z koniecznością przemieszczania się (kierowca) a uraz ten uniemozliwia mi w najbliższym czasie wykonywanie tego zawodu. bardzo proszę o jakieś rady.

Postępowanie w tego typu przypadkach należy rozpocząć od ustalenia zarządcy danego odcinka drogi (podmiotu odpowiedzialnego za jego utrzymanie) i ustalenia czy dany podmiot posiada ubezpieczenia OC.

Następnie należy oszacować wysokość odszkodowania (koszty leczenia, utracony dochód, opieka, przejazdy, rehabilitacja) i zadośćuczynienia i zgłosić roszczenie do podmiotu (Ubezpieczyciela).