ewela12 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 19.12.2009 r miałam wypadek w pracy-porażenie prądem.dwa tygodnie temu byłam na komisji lekarskiej zus i stwierdzili 15% stałego uszczerbku na zdrowiu.byłam również na komisji lekarskiej pzu(oc) lecz oni stwierdzili że odszkodowanie mi sie nie należy ponieważ oni nie odpowiadają za zły stan techniczny urządzeń elektrycznych tylko pracodawca i powołali się na artykuł 415 kc.moje pytanie brzmi czy mają prawo odmuwić mi odszkodowania? po co pracodawca posiada ubezpieczenie skoro to on będzie musiał mi wypłacić odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jeśli ubezpieczenie OC nie jest rozszerzone o klauzulę odpowiedzialności wobec pracowników, to faktycznie pozostaje tylko dochodzenie odszkodowania od sprawcy szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewela12 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 to po co pzu wysyłał mnie na komisje lekarską skoro wiedzieli że nie ponoszą odpowiedzialności za to.Dopiero po komisji lekarskiej gdzie pani doktor stwierdziła martwice mięśnia pzu umyło ręce.czy moge mieć jakiś wgląd do ubezpiczenia pracodawcy.czy po komisji pzu moge żądać dokumentacji jaką sporządził ich lekarz i jaki procent mi dał.dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Oczywiście może Pani wnosić o wydanie kopii orzeczenia lekarskiego. Może Pani poprosić PZU o podanie czy ubezpieczenie OC obejmuje odpowiedzialność wobec pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 ewela - chyba cos namieszalas. Przypuszczam, ze to chodzilo o odszkodowanie z PZU, gdzie jestes ubezpieczona a nie o odszkodowanie PZU(OC) jak napisalas. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 ewela12 wrote: 19.12.2009 r miałam wypadek w pracy-porażenie prądem.dwa tygodnie temu byłam na komisji lekarskiej zus i stwierdzili 15% stałego uszczerbku na zdrowiu.byłam również na komisji lekarskiej pzu(oc) lecz oni stwierdzili że odszkodowanie mi sie nie należy ponieważ oni nie odpowiadają za zły stan techniczny urządzeń elektrycznych tylko pracodawca i powołali się na artykuł 415 kc.moje pytanie brzmi czy mają prawo odmuwić mi odszkodowania? po co pracodawca posiada ubezpieczenie skoro to on będzie musiał mi wypłacić odszkodowanie Wpierw trzeba rozróżnić pewne kestie, a konkretnie likwidację szkody z ubezpieczenia dobrowolnego NNW grupowego lub indywidualnego za trwały uszczerbek na zdrowiu, dochodzenie jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu (za wypadek w pracy, gdzie nie ma winy ani niedbalstwa pracownika) oraz likwidację szkody z polisy OC pracodawcy. W pierwszyh dwóch przypadkach nie powinno być problemu z uzyskaniem odszkodowania. Natomiast z polisy OC pracodawcy należy się odszkodowanie i zadośćuczynienie. Czyżby owa polisa nie zawiera odpowiedzialności wobec pracowników- wówczas jeśli by tak było (w cą wątpie) to rzeczywiście należałoby dochodzić roszczenie bezpośrednio od sprawcy szkody, pracodawcy, który dopuscić się zaniedbania w utrzymywaniu instalacji elektrycznej w odpowiednim stanie (okresowe pomiary stanu izolacji, skuteczności zerowania etc.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi