Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy proszę o pomoc

ewela12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

19.12.2009 r miałam wypadek w pracy-porażenie prądem.dwa tygodnie temu byłam na komisji lekarskiej zus i stwierdzili 15% stałego uszczerbku na zdrowiu.byłam również na komisji lekarskiej pzu(oc) lecz oni stwierdzili że odszkodowanie mi sie nie należy ponieważ oni nie odpowiadają za zły stan techniczny urządzeń elektrycznych tylko pracodawca i powołali się na artykuł 415 kc.moje pytanie brzmi czy mają prawo odmuwić mi odszkodowania? po co pracodawca posiada ubezpieczenie skoro to on będzie musiał mi wypłacić odszkodowanie

to po co pzu wysyłał mnie na komisje lekarską skoro wiedzieli że nie ponoszą odpowiedzialności za to.Dopiero po komisji lekarskiej gdzie pani doktor stwierdziła martwice mięśnia pzu umyło ręce.czy moge mieć jakiś wgląd do ubezpiczenia pracodawcy.czy po komisji pzu moge żądać dokumentacji jaką sporządził ich lekarz i jaki procent mi dał.dziękuję za pomoc

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

ewela12 wrote:

19.12.2009 r miałam wypadek w pracy-porażenie prądem.dwa tygodnie temu byłam na komisji lekarskiej zus i stwierdzili 15% stałego uszczerbku na zdrowiu.byłam również na komisji lekarskiej pzu(oc) lecz oni stwierdzili że odszkodowanie mi sie nie należy ponieważ oni nie odpowiadają za zły stan techniczny urządzeń elektrycznych tylko pracodawca i powołali się na artykuł 415 kc.moje pytanie brzmi czy mają prawo odmuwić mi odszkodowania? po co pracodawca posiada ubezpieczenie skoro to on będzie musiał mi wypłacić odszkodowanie

Wpierw trzeba rozróżnić pewne kestie, a konkretnie likwidację szkody z ubezpieczenia dobrowolnego NNW grupowego lub indywidualnego za trwały uszczerbek na zdrowiu, dochodzenie jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu (za wypadek w pracy, gdzie nie ma winy ani niedbalstwa pracownika) oraz likwidację szkody z polisy OC pracodawcy. W pierwszyh dwóch przypadkach nie powinno być problemu z uzyskaniem odszkodowania. Natomiast z polisy OC pracodawcy należy się odszkodowanie i zadośćuczynienie. Czyżby owa polisa nie zawiera odpowiedzialności wobec pracowników- wówczas jeśli by tak było (w cą wątpie) to rzeczywiście należałoby dochodzić roszczenie bezpośrednio od sprawcy szkody, pracodawcy, który dopuscić się zaniedbania w utrzymywaniu instalacji elektrycznej w odpowiednim stanie (okresowe pomiary stanu izolacji, skuteczności zerowania etc.).