Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Jaka czeka mnie kara

kasiunia0091
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie jechałam samochodem a nie miałam przy sobie parawajazdy egzamin zdałam ale jeszcze nie zdąrzyłam prawka odebrać, było ślisko wymijałam idąca po złej stronie kobiete z rowerem wpadłam w poślizg i zachaczyłam o nia,przy tym wpdlam do rowu a poszkodowana miala skrecona kostke co mi za to grozi zabiora lub wstrzymaja mi prawojazdy?

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Mam pytanie... prawo jazdy odebrałam i do tej pory obecnie nie wiem co dalej... ale pisze z pytaniem? bo ta poszkodowana wystąpiła o odszkodowanie i przyszło mi z warszawy by naszkicować cały wypadek jako kierowcy.

Czy odszkodowanie będę płaciła z własnej kieszeni ??? jak nie miałam wtedy przy sobie dokumentów?

• 2 tygodnie później...
Nie powinnaś ponosić konsekwencji, poniewaz zdając egzamin uzyskałas uprawnienia- fakt ten stanowi podstwę odwołania w przypadku niekorzystnej dla Ciebie decyzji. Jest to sytuacja analogiczna do przypdaku, kiedy utracimy dokumenty w skutek np.: zaginięcia. Była to jazda bez dokumentu a nie bez uprawnień, jest to wiec różnica. W związku z tym ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić wypłaty odszkodowania.

• 2 tygodnie później...
Ja jestem natomiast ciekawy w z jaka prędkością jechałaś, że wpadłaś w poślizg i gdzie miałaś oczy? Mialaś chyba farta zdając prawko...zawsze mowie, ze na rowerzystow trzeba uważac, bo maja takie same prawa jak inni na drodze...

• 2 miesiące temu...
kasiunia0091 wrote:
mam pytanie jechałam samochodem a nie miałam przy sobie parawajazdy egzamin zdałam ale jeszcze nie zdąrzyłam prawka odebrać, było ślisko wymijałam idąca po złej stronie kobiete z rowerem wpadłam w poślizg i zachaczyłam o nia,przy tym wpdlam do rowu a poszkodowana miala skrecona kostke co mi za to grozi zabiora lub wstrzymaja mi prawojazdy?
Z uwagi na brak rzczowych i merytorycznych odpowiedzi na zadane pytania poniżej odpowiedzi:

1) To jaka będzie kwalifikacja prawna nałożonego mandatu karnego czy wyroku sądowego (funkcjonariusz ma prawo nałożyć mandat, a osoba kierująca ma prawo go nie przyjąć wówczas sprawa kierowana jest obligatoryjnie do sądu, ma prawo od razu sprawę skierować do sądu, ma prawo zastowować jednie środek wychowawczy w psotaci pouczenia, zwrócenia uwagi, ostrzeżenia) zależy do tego czy w momencie kolizji dokumewnt prawa jazd został już zatwierdzony przez Starostę. Jeśli został zatwierdzony to było to prowadzenie pojazdu bez wymaganych dokumentów- art. 95 k.w.. W innym wypadku art. 94 § 1 k.w.. Dodatkowo za spowodowanie zagrożenia na drodze i powstałą kolizję dochodzi art. 86 § 1 k.w.. Fakultatywnie orzec można zakaz prowadzenia pojazdów.
Co do odszkodowania i zadośćuczynienia to ubezpieczyciel pokryje roszczenie, ale jeśli w dni powstania szkody Pani nie posiadał jeszcze prawnie OC (nie chodzi o fizyczne posiadanie przy sobie, ale zatwierdzenie wydania prawa jazd) to ubezpieczycielowi na podstawie art. 43 pkt 3 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania. Zgodnie z art. 96 k.p.w.s.. w postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł, a w przypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 (jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów) Kodeksu wykroczeń – do 1 000 zł.. Wysokość mandatu określa Rozporządzenie Prezea Rady Ministrów z dn. 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz. U. Nr 208, poz. 2023) tj. tabela B, pozycja 186- prowadzenie pojazdu bez uprawnień (nie ma wogóle wyrobiolnych na żądną kategorię)- art. 94 § 1 kwota mandatu- 500zł, pozycja 187; uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu- kwota mandatu 300zł.; pozycja 189- kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów- art. 95- kwota madatu- 50 za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250. Gdy sprawa przekazana do sądu to zgodnie z art. 24 k..w.
grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5 000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej. Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe.