kasiunia0091 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 mam pytanie jechałam samochodem a nie miałam przy sobie parawajazdy egzamin zdałam ale jeszcze nie zdąrzyłam prawka odebrać, było ślisko wymijałam idąca po złej stronie kobiete z rowerem wpadłam w poślizg i zachaczyłam o nia,przy tym wpdlam do rowu a poszkodowana miala skrecona kostke co mi za to grozi zabiora lub wstrzymaja mi prawojazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Myślę, że tak, napewno prawa jazdy nie dostaniesz na termin, w którym miałaś go odebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiunia0091 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Mam pytanie... prawo jazdy odebrałam i do tej pory obecnie nie wiem co dalej... ale pisze z pytaniem? bo ta poszkodowana wystąpiła o odszkodowanie i przyszło mi z warszawy by naszkicować cały wypadek jako kierowcy.Czy odszkodowanie będę płaciła z własnej kieszeni ??? jak nie miałam wtedy przy sobie dokumentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Nie powinnaś ponosić konsekwencji, poniewaz zdając egzamin uzyskałas uprawnienia- fakt ten stanowi podstwę odwołania w przypadku niekorzystnej dla Ciebie decyzji. Jest to sytuacja analogiczna do przypdaku, kiedy utracimy dokumenty w skutek np.: zaginięcia. Była to jazda bez dokumentu a nie bez uprawnień, jest to wiec różnica. W związku z tym ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić wypłaty odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Ja jestem natomiast ciekawy w z jaka prędkością jechałaś, że wpadłaś w poślizg i gdzie miałaś oczy? Mialaś chyba farta zdając prawko...zawsze mowie, ze na rowerzystow trzeba uważac, bo maja takie same prawa jak inni na drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 kasiunia0091 wrote:mam pytanie jechałam samochodem a nie miałam przy sobie parawajazdy egzamin zdałam ale jeszcze nie zdąrzyłam prawka odebrać, było ślisko wymijałam idąca po złej stronie kobiete z rowerem wpadłam w poślizg i zachaczyłam o nia,przy tym wpdlam do rowu a poszkodowana miala skrecona kostke co mi za to grozi zabiora lub wstrzymaja mi prawojazdy?Z uwagi na brak rzczowych i merytorycznych odpowiedzi na zadane pytania poniżej odpowiedzi:1) To jaka będzie kwalifikacja prawna nałożonego mandatu karnego czy wyroku sądowego (funkcjonariusz ma prawo nałożyć mandat, a osoba kierująca ma prawo go nie przyjąć wówczas sprawa kierowana jest obligatoryjnie do sądu, ma prawo od razu sprawę skierować do sądu, ma prawo zastowować jednie środek wychowawczy w psotaci pouczenia, zwrócenia uwagi, ostrzeżenia) zależy do tego czy w momencie kolizji dokumewnt prawa jazd został już zatwierdzony przez Starostę. Jeśli został zatwierdzony to było to prowadzenie pojazdu bez wymaganych dokumentów- art. 95 k.w.. W innym wypadku art. 94 § 1 k.w.. Dodatkowo za spowodowanie zagrożenia na drodze i powstałą kolizję dochodzi art. 86 § 1 k.w.. Fakultatywnie orzec można zakaz prowadzenia pojazdów.Co do odszkodowania i zadośćuczynienia to ubezpieczyciel pokryje roszczenie, ale jeśli w dni powstania szkody Pani nie posiadał jeszcze prawnie OC (nie chodzi o fizyczne posiadanie przy sobie, ale zatwierdzenie wydania prawa jazd) to ubezpieczycielowi na podstawie art. 43 pkt 3 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania. Zgodnie z art. 96 k.p.w.s.. w postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł, a w przypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 (jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów) Kodeksu wykroczeń – do 1 000 zł.. Wysokość mandatu określa Rozporządzenie Prezea Rady Ministrów z dn. 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz. U. Nr 208, poz. 2023) tj. tabela B, pozycja 186- prowadzenie pojazdu bez uprawnień (nie ma wogóle wyrobiolnych na żądną kategorię)- art. 94 § 1 kwota mandatu- 500zł, pozycja 187; uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu- kwota mandatu 300zł.; pozycja 189- kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów- art. 95- kwota madatu- 50 za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250. Gdy sprawa przekazana do sądu to zgodnie z art. 24 k..w.grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5 000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej. Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi