Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

skomplikowana sytuacja dotycząca wypadku przy pracy

Nowy1976
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam! Spróbuję w skrócie przedstawić mój problem. w 2002r. miałem wypadek w pracy, uszkodziłem wówczas nerw łokciowy. Po rehabilitacji, rozstaliśmy się z ówczesnym pracodawcą. Od 2003r. pracuję w innej firmie. W lipcu tego roku, w wyniku ciągnięcia palety, tzw. paleciakiem, w wyniku szarpania, by ruszyć z miejsca zacząłem odczuwać nagły ból. Po późniejszym przeliczeniu wagi towarów znajdujących się na tej palecie wyszło mi, że ważyły około 1 tony. Byłem jedynym magazynierem w firmie, więc nie było komu mi pomóc. Początkowo myślałem, że to tylko przeciążenie, ale ból nie ustępował, więc po tygodniu poszedłem do lekarza. Pierwszą diagnozą było ponowne uszkodzenie nerwu łokciowego i na to byłem leczony. Jednakże z powodu ciągłego bólu zostałem skierowany na rezonans. Badanie wykazało przesunięcie kręgów w odcinku szyjnym kręgosłupa. Niedługo kończy mi się zwolnienie i planuję powrót do pracy. Przypuszczam, że lekarz raczej nie pozwoli mi wrócić na dotychczasowe stanowisko, zresztą kontuzja nadal nie jest wyleczona, a jedyną metodą jej usunięcia jest zabieg operacyjny. Podejrzewam, że po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego, niedopuszczającego mnie do pracy - pracodawca będzie próbował rozwiązać ze mną umowę. Pracuję na podstawie umowy na czas nieokreślony. W związku z powyższym proszę o poradę jak powinienem się teraz zachować. Czy mam podstawy do zgłoszenia wypadku w pracy?

Nowy1976 wrote:
Czy mam podstawy do zgłoszenia wypadku w pracy?
A pracodawca nie wiedział, ze takie zdarzenie mialo miejsce? Oczywiscie, ze masz podstawy do zgloszenia, szkoda, ze nie zrobiles tego wczesniej, bo - pomimo, ze prawo do zgloszenia wypadku przy pracy nie przedawnia się - to im pozniej tym dla Ciebie gorzej. Trudniej jest ustalic stan faktyczny.
Niemniej jednak - zglos pisemnie pracodawcy tamto zdarzenie i wnioskuj o uznanie go za wypadek przy pracy.

• 7 miesięcy temu...